İngiliz parlamentosu askıya alındı, muhalefet 'darbe' dedi

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, parlamentonun Eylül’ün ikinci haftasından 14 Ekim’e kadar askıya alınacağını açıkladı. Bu durum, sert Brexit ihtimalini güçlendirdi.

Parlamentonun askıya alınması, İngiliz parasının euro ve dolar karşısında yüzde 1 değer kaybetmesine neden oldu. Muhalefet bu girişimin, 31 Ekim’den önce anlaşmasız bir Brexit’i durdurma çabalarını engellemeye yönelik olduğu tepkisinde bulundu.

Boris Johnson, Sky televizyon kanalına yaptığı açıklamada bu argümanı reddederek, “Milletvekillerinin tartışmak için yeterince zamanı olacak” iddiasında bulundu.

Parlamentonun Salı günü açılması öngörülüyor. Ancak vekiller 10 Eylül’den 14 Ekim’e kadar çalışmaların durdurulmasından önce sadece bir kaç günlük çalışma imkanı olacak.

İngiliz parlamentosu, siyasi partilerin yıllık konferansları nedeniyle geleneksel olarak Eylül ayında bir kaç hafta askıya alınıyor. Ancak bu durumun Ekim ayının ortasına kadar uzatılması, muhalefet tarafından “anti demokratik bir manevra” olarak değerlendirildi.

İşçi partisi Labour’un başkan yardımcısı Tom Watson, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Bu eylem, demokrasimize karşı son derecek skandal bir harekettir” dedi. Bağımsızlar grubu başkanı ve eski muhafazakar milletvekili Anna Soubry, demokrasinin “acımasız bir Başbakan tarafından tehdit edildiğini” söyledi.

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon ise “Öyle görünüyor ki Boris Johnson anlaşmasız bir Brexit’i dayatmak için parlamentoyu kapatmak üzere. Milletvekillerinin önümüzdeki hafta birleşerek bunu engellememesi halinde, bugün tarihe İngiliz demokrasisi açısından kara bir gün olarak geçecek” dedi.

Boris Johnson, anlaşmasız da olsa 31 Ekim’e kadar AB’den çıkmaya hazır olduğunu açıkladı.

Ana muhalefetteki Labour milletvekili ve eski bakan Angela Eagle, #DarbeyiDurdurun etiketiyle Twitter üzerinde bir mesaj paylaşarak, Johnson’un hamlesine karşı mücadele çağrısında bulundu. Aynı etiketle paylaşım yapan milletvekili ve Yeşiller'in eski başkanlarından Caroline Lucas ise şu açıklamada bulundu: "Bu, anlaşmasız Brexit için milletvekillerinin desteğini alamayacağını bilen korkak bir başbakanın eylemi"