İngiliz Parlamentosu göçmenlerin Ruanda'ya sınır dışı edilmesini onayladı

İngiliz Parlamentosu, Birleşik Krallık'a yasadışı yollardan gelen göçmenlerin Ruanda'ya sınır dışı edilmesini öngören tartışmalı yasa tasarısını onayladı.

Salı akşamı yapılan oylamada, Muhafazakâr hükümetin başı Rishi Sunak'ın öncülük ettiği tasarı, Avam Kamarası'nda 313 lehte (269 aleyhte) oy alarak kabul edildi.

Tartışmalı yasa tasarısı, Birleşik Krallık'a yasadışı yollardan gelen göçmenleri Ruanda'ya sınır dışı etmeyi amaçlıyor.

Metin, Ruanda'yı güvenli bir üçüncü ülke olarak tanımlayarak göçmenlerin bu ülkeye geri gönderilmesini öngörüyor.

Ayrıca yasal itirazları sınırlandırmak adına İnsan Hakları Yasası'nın bazı hükümlerinin sınır dışı işlemlerine uygulanmamasını öneriyor.

Tasarının destekçileri, metni "yasadışı göçe karşı bugüne kadar kabul edilmiş en sert yasa" olarak nitelendirirken, muhalefet ve insan hakları savunucuları ise tasarının hukuki ve etik açıdan sakıncalı olduğunu dile getiriyor.

Önceki bir versiyonu Yüksek Mahkeme tarafından reddedilen yasa tasarısı, insan hakları grupları tarafından "insanlık onuru için bir yenilgi ve hukukun üstünlüğüne indirilmiş ezici bir darbe" olarak değerlendiriliyor.

Yasadışı göçle mücadeleyi bir öncelik haline getiren Rishi Sunak, X hesabında metni "yasadışı göçe karşı bugüne kadar kabul edilmiş en sert yasa" olarak ortaya koydu.