İngiltere DAİŞli Begüm’ü geri kabul etmeyecek

İngiltere İçişleri Bakanlığı, İngiliz vatandaşlığından çıkarılan DAİŞli Şamima Begüm’ün ülkeye geri kabul edilmeyeceğini duyurdu.

2015 yılında 15 yaşındayken doğu Londra’daki evinden kaçarak bir DAİŞli ile evlenen Begüm, Kuzey Suriye’de QSD güçleri tarafından yakalanmış. Halihazırda Kuzey Suriye’deki bir kampta tutulan Begüm, İngiltere hükümetine ülkeye iadesinin sağlanması için başvurmuştu.

Ancak 2015 yılında Suriye’de DAİŞ saflarında olduğunun tespit edilmesinin ardından İngiltere vatandaşlığından çıkarılan Begüm’ün Londra’ya geri dönmesinin önü kapandı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, “Bize zarar verecek insanların ülkemize girişlerine izin veremeyiz” dedi.

İngiliz kanunlarına göre bir kişinin İngiltere vatandaşlığının geri alınması vatansız kalması durumunda mümkün değil. Ancak Begüm’ün Bangladeş vatandaşlığının bulunması nedeniyle İngiltere kendisini vatandaşlıktan çıkarmıştı.

Begüm 19 yaşındayken bir İngiliz gazeteciye verdiği röportajda Manchester’daki intihar saldırısı ve Ezidi kadınların köleleştirilmesini savunmuştu.

QSD’nin elinde Batılı ülke vatandaşı yüzlerce DAİŞ üyesi bulunuyor. Kuzey Suriye idaresi bu DAİŞ üyelerinin yargılanması sürecine bu ülkelerin direkt olarak katılmasını istiyor.

İngiltere hükümeti sadece 30’a yakın 16 yaşından küçük İngiliz vatandaşlarının Kuzey Suriye’den alınarak ülkeye getirilmesine yeşil ışık yakmış durumda.