İngiltere’de işyerlerinin çoğu 15 Haziran’da açılmış olacak

Covid-19 salgınıyla mücadele için önlemlerde geç kalındığı gerekçesiyle en fazla eleştirilenlerin başında gelen Britanya Başbakanı Johnson, ülkesinde temel ihtiyaç dışındaki ticarethanelerin büyük kısmının 15 Haziran’da açılabileceğini duyurdu.

37 bine yakın kişinin yeni tip korona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınında hayatını kaybettiği Büyük Britanya’da, eleştirilerin hedefindeki isim Başbakan Boris Johnson. Sokağa çıkma kısıtlamalarında geciktiği gerekçesiyle tepki çeken Johnson, binlerce kişinin ölümüne neden olmakla suçlanıyor.

Diğer Batı Avrupa ülkelerinden bir hafta sonra yoğun tepkiler üzerine sokağa çıkma kısıtlamaları getirilirken, hükümetin birçok üyesinin kurallara bizzat kendilerinin uymamaları da dikkat çekmişti.

İŞYERLERİ AŞAMALI OLARAK AÇILIYOR

Ölü sayısında dünyada ikinci sırada gelen Büyük Britanya’da 24 Mart’ta getirilen kısıtlamaların önemli bir kısmı da aşamalı olarak kaldırılmaya devam ediliyor. 1 Haziran’dan itibaren ülkedeki Pazar yerleri ile otomobil galerilerinin açılmasına izin verilecekken, zaruri olmayan alışveriş merkezleri veya küçük dükkân ve mağazalar gibi diğer ticarethanelerin büyük bir kısmı ise 15 Haziran’dan sonra açılabilecek.

Bir basın konferansı düzenleyen Başbakan Boris Johnson, kuaförler, güzellik salonları ve otellerin ise kapalı kalmaya devam edeceğini kaydetti.

ELEŞTİRİLERİN ODAĞINDAKİ İSMİ SAVUNDU

Boris Johnson’un son günlerde ülkenin gündeminde olan danışmanı Dominic Cummings’i savunması da dikkat çekti. Cummings, karantina uygulamalarına rağmen Johnson’dan ‘izin almadan’ başkentten ayrılmış ve insanlara dayatılan kuralları dikkate almamıştı. Cummings’in hasta olan eşi ve çocuğuyla seyahat etmiş olması, tepkileri daha da arttırmıştı.

Cummings’in dün gün içinde yaptığı bir basın toplantısında kendisini savunması ardından Başbakan Johnson’un da eleştirileri dikkate almadığı ortaya çıktı. Johnson, Cummings’in açıklamaları ardından ‘halkın fikir edineceğini ve karar vereceğini’ söyledi. Başbakan Pazar günü yaptığı açıklamada da, Cummings’in ‘sorumlu davranış’ sergilediğini iddia etmişti. Johnson’un bu tutumuna rağmen partisi içindeki birçok ismin de Cummings’in istifasını istediği bildiriliyor.

KISITLAMALARI GECİKTİRMİŞTİ

Boris Johnson, salgının Avrupa’da hızla yayılmaya başladığı mart ayı ortalarına kadarki açıklamalarında salgın önlemlerine karşı bir duruş sergilemişti. Johnson, kitle bağışıklığı hedefinin tutturulabileceğini ve bu yüzden virüsün toplumun çoğunluğuna yayılmasından yana olduğunu söylemişti. Ancak Johnson’un kendisi daha sonra virüse yakalanmış ve bir süre karantina altına alınmıştı.

Boris Johnson, özellikle ülkedeki sağlık sisteminde ağırlaşan sorunlar nedeniyle sistemin yoğun sayıda hastayı kaldıramayacağı yönündeki uyarıları dikkate almak zorunda kalmış ve 24 Mart’ta sokağa çıkma kısıtlamaları başlamıştı.