İngiltere ilk göçmen grubu yarın Ruanda’ya gönderiyor

STK’lar ve BM’nin karşı çıkmasına rağmen Johnson hükümetinin aldığı karar çerçevesinde İngiltere, kaçak yollarla ülkesine giren göçmenleri Ruanda’ya göndermeye başlıyor. İlk grup salı günü Ruanda’ya gönderiliyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson geçtiğimiz Nisan ayında yaptığı bir açıklamada, 1 Ocak 2022’den itibaren İngiltere'ye yasa dışı giriş yapan herkesin Ruanda'ya gönderileceğini ve oraya yerleştirileceğini bildirmişti. Muhafazakar Johnson hükümeti, alınacak mülteciler karşılığında Ruanda’nın kalkınmasına yardımcı olma sözü vermişti.

Muhalefet, sivil toplum kuruluşları ve Birleşmiş Milletler’in sert biçimde karşı çıkmasına rağmen Johnson hükümeti son haftalarda bu planın hayata geçmesi için kısa sürede bütün hazırlıkları tamamladı. Ruanda hükümetinin de kabul ettiği plan çerçevesinde 14 Haziran Salı günü 30 göçmenden oluşan ilk grup hava yoluyla Ruanda’ya gönderilecek.

‘İNGİLTERE İSTEDİĞİ KADAR GÖÇMENİ BİZE GÖNDEREBİLİR’

Alacağı her göçmen para yardımı alacak olan Raunda hükümeti ise plana oldukça sıcak baktığını açıkladı.

İngiliz medyasına konuşan Raunda Adalet Bakanlığı’ndan bir yetkili, “Dostluk çerçevesinde yaptığımız anlaşmaya uygun biçimde İngiltere istediği kadar kişiyi bize gönderebilir. Bunun için yeterli kapasitemiz mevcuttur, bu rakam on bin de olabilir” dedi.

Yeni yıldan bu yana İngiltere’ye kaçak yollarla ulaşan göçmenler sığınma başvurularını bundan sonra Ruanda’da yapacaklar. Olumlu yanıt alanlara İngiliz hükümetinin desteğiyle Ruanda'da çalışma, yaşama, sağlık ve eğitim gibi tüm haklarının olduğu 5 yıllık destek paketi verecek. Sığınma başvurusu reddedilenlerin önüne ise üç seçenek sunulacak; Ruanda’da göçmen statüsü yaşamak, kendi ülkelerine gitme ya da oturum hakkına sahip oldukları başka bir ülkeye gönderilmek.

JOHNSON: İNSAN KAÇAKÇILARI BÜYÜK DARBE YİYECEK

İngiliz mahkemesinin planı onaylamasını İngiltere Başbakanı Boris Johnson sevinçle karşıladı. Cumartesi sanal medya hesabından açıklama yapan Johnson, “İnsan kaçakçılarına fırsat vermekten vazgeçmeliyiz, bu plan onlara büyük darbe vuracak” dedi. Johnson, Afrika’nın doğusunda yer alan Ruanda’nın “dünyanın en güvenli ülkelerinden biri olduğunu” iddia ederek buraya gönderilecek göçmenlerin güven ve refah içinde yaşayacağını öne sürdü.

Ancak Johnson’un sözlerinin aksine insan hakları kuruluşları, Ruanda hükümetine hiç de iyi bir karne vermiyorlar. Hükümetin özellikle muhalif kesimler ve eşcinsellere baskı yaptığı ifade ediliyor. Aynı biçimde göçmenlerin Ruanda’ya gönderilmesi planına sert biçimde karşı çıkan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği de İngiltere’nin bu planla sığınma temin etme sorumluluğundan kaçtığını ve Mülteci Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine dikkat çekiyor.