İnsani çalışanlara yönelik saldırılarda rekor artış

Birleşmiş Milletler 2019 yılında insani çalışanlara yönelik şiddetin hiç olmadığı kadar yüksek olduğunu belirtti.

BM'nin araştırmalar merkezi Humanitarian Outcomes verilerine dayanarak hazırladığı raporuna göre 2019 yılında insani çalışanlara yönelik saldırılar, önceki tüm yılları aştı. Geçen yıl 483 insani çalışan saldırıya uğradı, 125'i öldürüldü, 234'ü yaralandı, 277'si alıkonuldu.

Kurbanların sayısı 2018 yılına kıyasla yüzde 18 oranında artış gösterdi.

Bu yıl da son haftalar içerisinde Nijer ve Kamerun'da "iğrenç saldırılar" gerçekleştiğini belirten BM, Covid-19 küresel salgınının başından beri de çok sayıda sağlık çalışanının dünya genelinde saldırıların hedefi olduğuna dikkat çekti.

2019 yılında saldırıların çoğu Suriye, Güney Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Afganistan ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde gerçekleşti. Mali ve Yemen'de de bir önceki yıla göre saldırılar ikiye katlandı.

Sağlık çalışanlarına yönelik saldırıların 2019'da tırmandığını belirten BM, özellikle Suriye'de doktorlar ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Ebola salgınına karşı mücadele eden insani çalışanların hedef alındığını ifade etti.

BM İnsani İşlerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, "Önemli bir çalışma yürüten ve cesur bir şekilde ön saflarda yer alan tüm dünyadaki insani çalışanlara 'teşekkürler' diyoruz" dedi.

Lowcock, "İnsani çalışanları anmanın en iyi biçimi çalışmalarını finanse etmek ve güvenliklerini sağlamaktır" dedi.