Suudi Arabistan Ruhani'ye mesaj gönderdi

İran hükümet sözcüsü Suudi Arabistan’ın İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye yabancı yöneticiler aracılığı ile mesajlar gönderdiğini belirtti.

İlna haber ajansına göre sözcü Ali Rabieyi, Suudi Arabistan’ın gönderdiğini belirttiği mesajların içeriğini açıklamadı.

Rabieyi, “Eğer Suudi Arabistan gerçekten tutumunu değiştirme arayışında ise, İran bundan memnuniyet duyacaktır” dedi.

Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman, Pazar günü Amerikan CBS kanalında yayınlanan bir programa verdiği mülakatta, Ortadoğu’da Tahran ile Riyad’ı karşı karşıya getiren çatışmaya askeri değil siyasi çözüme öncelik verdiklerini belirtti.

Prens Salman, bölgesel iki güç arasında bir savaş olması halinde bunun küresel ekonominin çöküşüne yol açacağı uyarısında bulundu.

İran ile Suudi Arabistan arasındaki gerilim son aylarda tırmandı. 14 Eylül’de Suudi Arabistan’ın petrol üretimini felç eden tesislerine yönelik saldırıların ardından gerilim boyutlandı. Saldırıyı İran destekli Yemenli Husi milisleri üstlendi. Riyad, ABD ve Batılı bir çok ülke Husilerin saldırıları üstlenmesini güvenilir bulmadı. ABD ve Suudi Arabistan’a göre saldırıların arkasında İran yer alıyor. 29 Eylül’de bir açıklama yapan Husiler, geniş bir saldırı sırasında binlerce Suudi askerinin esir aldıklarını ve yüzlerce zırhlı araca el koyduklarını duyurmuştu. İran ile Suudi Arabistan, Suriye sahasında da karşıt pozisyonlarda yer alıyorlar.