İran’a göre yaptırımlar petrol ihracatını durduramayacak!

İran Petrol Bakanı Bijan Zangeneh, ABD’nin yaptırımlarının İran’ın petrol ihracatını durdurmayı başaramayacağını açıkladı.

ABD’nin İran’ın petrol sektörünü hedef alan yaptırımları, 4 Kasım’da uygulamaya konulacak. ABD, resmi olarak bu yaptırımların amacının İran’ın Suriye ve Irak’taki müdahalelerine son vermek ve balistik füze konusunda nükleer anlaşma müzakerelerine eklemek olduğunu belirtiyor.

Tasnim haber ajansına göre İran Petrol Bakanı Zanganeh, “Amerika İran’ı yaptırımlarla hedef almaya devam ettikçe, petrol piyasasındaki volatilite devam edecek” dedi. Zanganeh “İran petrol ihracatları durdurulamaz” diye ekledi.

İran’ın büyük bölgesel rakibi Suudi Arabistan ise, günlük petrol üretim kapasitesinin 10.7 milyon varilden 12 milyon varile çıkarabileceklerini açıkladı.

Suudi Arabistan ve İran’ın üyesi olduğu Petrol İhracatçısı Ülkeler Örgütü Haziran ayında yaptığı bir açıklamada, İran’a yaptırımların uygulamaya konulması ardından doğacak boşluğu doldurmak için petrol üretimini arttıracaklarını duyurmuştu.