İran: ABD’ye önemli bir mesaj gönderdik!

İran hükümeti, pazartesi günü Şam'da konsolosluk binasına yönelik İsrail saldırısı ardından ABD’ye “önemli bir mesaj” gönderdiklerini açıkladı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir-Abdullahiyan, içeriği açıklanmayan bu mesajın Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan bir toplantı sırasında İran'daki Amerikan çıkarlarını temsil eden "İsviçre büyükelçiliğindeki bir yetkiliye" gönderildiğini söyledi.

Bakan, "Bu toplantıda saldırının terörist boyutu ve İsrail rejimi tarafından işlenen suç anlatıldı ve Amerikan hükümetinin sorumluluğu vurgulandı" dedi. 

Dışişleri Bakanı, "Siyonist rejimin destekçisi olarak Amerikan hükümetine önemli bir mesaj gönderildi. Amerika sorumlu tutulmalıdır" diye ekledi.

İran'ın Amerika Birleşik Devletleri ya da İsrail ile diplomatik ilişkisi bulunmuyor.

Şam'daki İran Büyükelçiliğinin konsolosluk bölümünü hedef alan ve İsrail'in üstlendiği saldırıda ikisi komutan 7 İran Devrim Muhafızı’nın aralarında olduğu 11 kişi öldü. 

Tahran, Suriye'de İran'a ait bir diplomatik binaya yapılan bu benzeri görülmemiş saldırıya karşı misilleme yapma sözü verdi.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Pazartesi akşamı Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin huzurunda toplandı ve ayrıntı vermeden yaptığı açıklamada "gerekli kararları" aldıklarını bildirdi. 

İran'ın Birleşmiş Milletler misyonu yayınladığı bir mesajda "İsrail rejimi tarafından gerçekleştirilen bu haksız suç eylemini ve terörist saldırıyı mümkün olan en güçlü şekilde kınamak" için Güvenlik Konseyi'ne "acil toplantı" çağrısında bulundu. 

Mesajda "Bölgedeki gerilimi arttırabilecek ve potansiyel olarak diğer ulusların da dahil olduğu daha fazla çatışmayı tetikleyebilecek böylesi kınanması gereken bir eylemin geniş kapsamlı uluslararası etkilerinin" altı çizildi.

Mesajda ayrıca şunlar ifade edildi: "Saldırgan Siyonist rejim bu eylemin sonuçlarının tüm sorumluluğunu taşımaktadır ve İran İslam Cumhuriyeti uluslararası hukuk ve BM Şartı uyarınca bu tür eylemlere kararlı bir şekilde karşılık verme konusundaki meşru ve doğal hakkını saklı tutmaktadır".