İran Amerikan yaptırımlarının kaldırılmasını test edecek

İran devleti, Amerikan yaptırımlarının kaldırıldığını test etmek için petrol ihraç etmeyi ve uluslararası banka işlemlerinde bulunmayı öngörüyor.

2015’te Viyana’da imzalanan nükleer anlaşmanın imzacı tarafları, bu hafta yine Avusturya’nın başkenti Viyana’da bir araya geldi.  Bu toplantı ile nükleer anlaşmanın kurtarılması amaçlanıyor.

Nükleer anlaşma, ABD eski başkanı Donald Trump’ın 2018’te tek taraflı olarak çekilerek yaptırımlara geri dönmesi ardından zan altına alınmıştı. Tahran yönetimi de bu karara yanıt olarak, Mayıs 2019’da nükleer anlaşmadaki taahhütlerini kademeli olarak askıya almış, son aylarda da bunu hızlandırmıştı.

ABD’nin yeni başkanı Joe Biden, Trump’ın kararından dönmeye hazır olduğunu açıklamakla birlikte, anlaşmazlıklar halen sürüyor.

İran’ın resmi tutumu şubat ayında dini lider Ali Hamaney tarafından açıklanmıştı. Hamaney, yaptırımların gerçekten kalktığını doğruladıktan sonra 2015’teki taahhütlerine döneceklerini bildirmişti.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nda (UAEK) İran temsilcisi ve aynı zamanda Viyana’daki İran delegasyonunun üyesi Kazım Garibabadi, “Doğrulama, örneğin İslam Cumhuriyeti'nin petrol sözleşmelerini imzalayabileceği, petrolünü ihraç edebileceği ve gelirlerini bankacılık kanallarından alabileceği veya başka bir şekilde kullanmayı düşünebileceği anlamına gelir” dedi.

Ayetullah Hameney’in sitesinde açıklaması yer alan Garibabadi, “Bankacılık sektörü ile ilgili olarak, İran ayrıca diğer finansal kanalları kullanarak finansal işlemler de yapabilmelidir” diye ekledi.

Garibabadi, yaptırımların sadece kağıt üzerinde değil, fiili olarak da kaldırıldığını doğrulamanın tek yönteminin bu olduğunu belirtti.

İranlı diplomata göre, Tahran yönetimi 2018’deki gibi bir senaryonun tekrarlanmaması için Viyana’daki görüşmelerde yeni seçenekleri inceliyor.

Diplomat, “İran'ın teknik taahhütleriyle ilgili ne yapılması gerektiğini ve bir taraf sözünü tutmazsa bunların nasıl yerine getirileceğini tartışıyoruz” dedi.