İran-Azerbaycan gerilimi tırmanıyor

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail’in Kafkasya’daki varlığından “çok endişeli” olduklarını belirtti.

komşu Azerbaycan’ı eleştirerek, Kafkasya’daki “Siyonist varlıktan çok endişeli” olduklarını ifade etti.

Abdullahiyan, “"Kafkasya'da jeopolitik değişimlere ve haritaların değiştirilmesine kesinlikle müsamaha göstermeyeceğiz. Bu bölgede terörist ve Siyonistlerin varlığından çok endişeliyiz” dedi.

Yukarı Karabağ savaşından bir yıl sonra İran Azerbaycan ile ilişkilerini yeniden dengelemek ve Ermenistan ile ortaklığını kurtarmaya çalışıyor.

1 Ekim Cuma günü İran ordusu Azerbaycan ile olan sınırda tatbikat başlattı. Tatbikat ile bölgede kara güçlerini savaşa hazırlamak ve Bakü’ye mesaj göndermenin amaçlandığı belirtiliyor.

İranlı yetkililer kendi sınırları yakınında İsrail’in varlığına müsamaha göstermeyeceklerini ifade ediyor.

İran ile Azerbaycan 700 kilometre dolayında bir sınırı paylaşıyor ve iyi ilişkilere sahip. Eylül 2020’de Yukarı Karabağ’da Ermenistan ile hafta savaşa tutuşan Azerbaycan son yıllarda özellikle İsrail ve Türkiye tarafından silahlandırıldı. Tahran Kasım 2020’de başta “Sünni cihatçılar” olmak üzere “tüm yabancı savaşçıların” bölgeden çekilmesini istemişti. Ayrıca İran’da Azeri dilini konuşan 10 milyon dolayında kişi yaşıyor.

Eylül ayında Azerbaycan’ın Karabağ üzerinden Ermenistan’a giden İran kamyonların gümrük vergisi dayatması, gerilimin tırmanmasına neden oldu. İki İranlı şoförün de gözaltına alındığı belirtiliyor.

Yukarı Karabağ savaşı sırasında İran resmi olarak taraf tutmamaya çalışırken, daha sonra Azerbaycan’ın “zaferini” kabul etmişti.

Ağustos başında İbrahim Reisi’nin cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasıyla durumun değiştiği belirtiliyor.  Uzmanlar askeri tatbikatlarla, Azerbaycan karşısında bir tür yeniden denge kurulmaya çalışıldığı yorumunda bulunuyor.

Tahran yönetimi Ermenistan ile ilişkilerini yeniden geliştiriyor. Zira bu ülke İranlıların Karadeniz’e doğrudan girişi için stratejik öneme sahip.

Bazı uzmanlar İran’ın Azerbaycan sınırına asker göndererek, aynı zamanda Ankara’ya da mesaj gönderdiğini düşünüyor.