İran BM'nin iki şüpheli nükleer tesise girişini kabul etti

İran rejimi, Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom enerjisi Kurumu'nun (UAEK) şüpheli görülen iki nükleer tesise girişini kabul etti.

UAEK ve İran Atom Enerjisi Kurumu nadir ortak açıklamalardan birini yaptı. Açıklamaya göre, İran "gönüllü olarak" UAEK'in daha önce belirlediği iki tesise girişini kabul etti.

Bu konu aylardır tıkanmış bir sorun olarak gündeme geliyor. UAEK'in 35 ülkeden oluşan Valiler Konseyi, açıklanmamış nükleer madde içermeye devam ettiğinden şüphe edilen iki şüpheli tesise ilişkin Haziran ayında bir karar almıştı.

UAEK'in sözkonusu tesislere giriş tarihi ve buralardaki faaliyetleri incelemesi konusunda henüz anlaşma sağlanmadı.

İran Atom Enerjisi Kurumu sözcüsüne göre tesislerden biri İran'ın merkezinde İsfahan ile Yezd eyaletleri arasında, diğeri ise Tahran yakınında bulunuyor.

Tesislere giriş izni UAEK Genel Müdürü Rafael Mariano Grossi'nin Tahran ziyareti sırasında elde edildi.

Grossi, Tahran'dan Viyana'ya dönüşü ardından yaptığı açıklamada müfettişlerin "çok, çok yakında" ilgili tesislere gideceğini belirtti ancak bu ziyaretlerin kesin tarihini verebilecek durumda olmadığını ifade etti.

BM'ye bağlı UAEK, 2015'te imzalanan nükleer anlaşma kapsamında İran'ın nükleer faaliyetlerini gözetiyor. Anlaşma, ABD, Rusya, Çin, Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya ile İran arasında gerçekleşmiş ancak ABD 2018 yılında tek taraflı olarak anlaşmadan çekilmişti.

İran'ın iki şüpheli tesise ilişkin kararı, ABD'nin İran'a yönelik yeniden BM yaptırımlarını devreye koymak için baskı uyguladığı bir döneme denk geldi. ABD, bu konuda BM Güvenlik Konseyi'nde de destek görmedi.