İran’da 'benzin' isyanı: Halk sokaklara döküldü

İran’da benzine yapılan zam, İran halkını sokaklara döktü.

İran’da Perşemge günü akşamı Petrol bakanlığı tarafından benzin fiyatlarına zam yapıldı. Daha önce litresi 1000 tümen olan benzinin litresi kartlı 1500, kartsız ise 3000 İran tümenine çıkarıldı. Benzin fiyatlarına yapılan zam birçok yerde yüzde elli zam olarak gösterilirken, gerçekte ise yüzde ikiyüz zam yapıldığı ortaya çıktı.

İran’da Mahmud Ahmedi Nejat döneminde benzin satışlarında kartlı sisteme geçilmişti. Kartlı sistemle alınan benzinin litresi 400 İran tümeni iken, kartsız fiyatı ise 500 İran tümeniydi. Hasan Ruhani iktidara geldikten sonra benzin litre fiyatına yüzde elli zam yapıp litresini 1000 İran tümenine çıkarırken, kartlı sistemi de ortadan kaldırmıştı.  

İran Petrol Bakanlığı tarafından yeniden kartlı sistemle benzin satışına başlandığı açıklandı. Açıklamada, kartlı sistemle yapılan satışlarda benzinin litresine yüzde elli zam yapılarak, litresinin 1000 Tümen'den 1500 Tümen’e çıkarıldığı, kartsız satışlarda ise litrenin 3000 Tümen’e çıkarıldığı belirtildi. Ahmedi Nejat döneminde kartlı sistemle yapılan satışlarda sınırsız miktarda benzin almak varken yeni getirilen sistemde kartlı sistemle sadece bir özel araç ayda 60 litre benzin alabiliyor. Ayda 60 litre benzin alma hakkını kullanan araç, onun dışında alacağı benzini fiyatını 3000 Tümen’den almak zorunda.  
 


BİRÇOK ŞEHİRDE SOKAĞA ÇIKILDI

İran halkı, birçok şehirde benzin fiyatlarına yapılan zammı protesto etmek için sokaklara döktü.

Sokaklara dökülen halk, geceyi sokaklarda geçirirken, protesto gösterileri boyunca, “Biz Artık Yoruldu", “Kontakları kapatın”, “Korkmayın, korkmayın, hepimiz beraberiz” sloganları atıldı.

Hamaney’e tepki gösterenler tarafından "Diktatör Utan", Hamaney taraftarları arasında ise "Ruhani Utan" sloganları atıldı.  

1 GÖSTERİCİ ÖLDÜRÜLDÜ
 
İran güvenlik güçleri ve polisi birçok yerde göstericilere göz yaşartıcı gaz ve bazı yerlerde de silahla saldırdı. Saldırıda Sircan’da bir göstericinin öldürüldüğü belirtilirken, göstericiler tarafından Sircan, İsfehan ve Meşed’de benzin pompaları yakıldı.  
 
GÖSTERİLER SÜRECEK

İmzasız olarak yayımlanan bir bildirde, gösterilerin benzine yapılan zamlar geri alınana kadar devam edeceği ve tüm kentlere yayılacağı belirtildi.