İran’da iki protestocuya daha idam cezası

İran yargısı, Kürt genç kadın Jina Emini’nin katledilmesi ardından başlayan “Jin, jiyan, azadî” isyanı ile bağlantılı olarak iki protestocuya daha idam cezası verdi.

Alınan bilgilere göre Beluci halkına mensup protestocular Farşid Hasanzahi (25) ve Cemşid Hasanzahi (29) eylemlerin devam ettiği 25 Kasım 2022’de tutuklandı.

Ağır işkencelere maruz kalan ve tutsaklıkları boyunca avukata erişimleri yasaklanan gençler, Zahidan Mahkemesi tarafından çevrimiçi görülen duruşmada ölüm cezasına çarptırıldı.

YÜKSEK MAHKEME BİR İDAMI ONAYLADI

Ayrıca İran Yüksek Mahkemesi, Eylül 2022'de Jina Emini’nin Tahran’da ahlak polislerince katledilmesiyle başlayan protestolar sırasında bir askeri yetkiliyi öldürmekten hüküm giyen bir kişinin idam cezasını onadı.

Yargı erkine bağlı basın ajansı Mizan Online, "Ekim 2022'de Malayer'deki (batı) ayaklanmalar sırasında Devrim Muhafızları subayı Ali Nazari'yi öldüren bir kişinin idam cezası Yüksek Mahkeme tarafından onaylandı" diye yazdı ancak kimlik bilgilerini vermedi.

Mahkeme bu kişiyi haziran ayında "kısas yasası uyarınca" idama mahkum etmişti.

Protesto hareketiyle bağlantılı olarak şimdiye kadar en az 7 kişi idam edildi.

ÜÇ BELLUCİ PAZARTESİ İDAM EDİLDİ

Pazartesi günü Sistan-Belucistan'da "terör eylemlerinden" mahkum edilen üç kişinin idam edildiği açıklandı.

Mizan Online, Muhammed Barahui, Muhammed Karim Barakzayi ve Idris Bilrani’nin İranlı yetkililerin "terörist" olarak kabul ettiği İslamcı grup Ceyş El Adl ile işbirliği yapmaktan suçlu bulunduğunu duyurdu. Adil yargılamanın olmadığı İran’da, keyfi ve siyasi gerekçelerle sistematik tutuklamalar olduğu gibi, birkaç dakikalık duruşmalarla idam cezaları verilebiliyor.

BİR YILDA EN AZ 678 KİŞİ İDAM EDİLDİ

İnsan hakları örgütlerine göre 10 Ekim 2022 ile 8 Ekim 2023 tarihleri arasında İran devleti, 17'si kadın ve biri çocuk olmak üzere en az 678 kişiyi idam etti.

Bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla infazlarda yaklaşık yüzde 24'lük bir artışa denk geliyor.

İnfazlardan yedisi halkı korkutmak amacıyla halka açık yerlerde gerçekleşti.