İran’da protestolar yayılıyor

İran’da hayat pahalılığı, gasp, yolsuzluk, ödenmeyen ücretler, su ve elektrik sıkıntısına karşı tepkiler ülkenin merkezindeki İsfahan ve diğer bir çok kente yayıldı.

İsfahan’da eylemciler hayat pahalılığı ve ağır elektrik-su kesintilerine karşı sokaklara çıktı.

Pazar esnafının başlattığı eyleme, grevde olan kamyoncular da destek verdi. Kamyoncular geçen haftadan beri grevdeler. Gecen Cuma günü 30 eyalette, 112 kentte kamyoncuların grevi vardı. Greve ilişkin yeni bilgilere ulaşılamadı.

 

Protesto eylemleri diğer kentlere de yayıldı. Devrim Muhafızlarına bağlı Hazar kredi şirketi müşterileri, şirketin ülkenin kuzeyindeki Raşt kentindeki şubesi önünde toplanarak, zararlarının tazmin edilmesini istedi. Eylemde “Bu yolsuzlarla İran hiçbir zaman refaha kavuşmayacak, özgür olmayacak” şeklinde sloganlar duyuldu.

Aynı kredi şirketinin Tahran’daki şubelerinin mağduru olanlar da 31 Temmuz günü Merkez Bankası önünde toplanarak, yağmalanan yatırımlarının geri verilmesini talep etti.

Ülkenin güney batısındaki Ahvaz kentinde, eğitimciler büyük bir gösteri yaptı. Huzistan eyaletinin genelinden gelen eylemciler eyaletin eğitim merkezi önünde toplanarak, daha yüksek maaş istediler.

Zencan garı çalışanları ise Salı günü bir eylem düzenleyerek, ücretlerinin verilmesini istediler. Çalışanlar, dört aydır ödeme yapılmadığını söylerken, 12 aydır emeklilik güvencesi de alamadıklarını kaydetti.

Demiryolu çalışanları ve meslektaşları başta Tebriz, Şahrud, Damkan, Semnan, Loristan, Andimeşk ve İslamşehr olmak üzere çok sayıda kentte protesto gösterileri ve grevlere başladılar.