İran’da resmi ölü sayısı 354’e çıktı

İran Sağlık Bakanlığı, koronavirüs nedeniyle 63 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı. Ülkede resmi ölü sayısı 354’e yükseldi.

Çin’de Aralık ayında ortaya çıkan Covid-19 salgınından en fazla etkilenen ülkeler arasındaki İran’da vaka ve ölü sayısı artıyor.

Sağlık Bakanlığı sözcüsü Kiyanuş Cahanpur, “Ne yazık ki son 24 saat içerisinde 63 kişi daha hayatını kaybetti ve toplamda 354 kişi yaşamını yitirdi” dedi.

Yetkililer, ayrıca 958 yeni koronavirüs vakası tespit edildiğini bildirdi. Toplam vaka sayısının 9 bin dolayında olduğu belirtildi.

Başkent Tahran’da 256 yeni vaka tespit edilirken, bu kenti 170 yeni vaka ile merkezdeki İsfahan takip etti.

İran, koronavirüsten dolayı ilk resmi ölümün 19 Şubat günü Şiilerin kutsal kenti Kum’da yaşandığını açıklamıştı.

Virüsün tüm ülke geneline yayılmasına rağmen, henüz resmi bir karantina uygulaması yok. Ancak yetkililer vatandaşları seyahatlerden kaçınmaya çağırdı. Okulların da kapatıldığı ülkede otellerin kapatılmasına da tedbir olarak başvuruldu.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, halktan hareketlerini asgari düzeye indirmelerini istedi. Ruhani, “Virüsün yayılmasının kontrol altına alınması için herkesin dikkatli olması gerekir” dedi.

ÖLÜ SAYISI GİZLENİYOR MU?

Muhalif kaynaklar vaka ve ölü sayısının resmi olarak açıklananın çok üzerinde olduğunu iddia ediyor. Sadece Elburz bölgesinde, koronavirüs konusunda kırmızı alarm durumunun çok geç verilmesinden dolayı en az 120 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. Kum kentinde ölü sayısının 500’ü aştığı, cenazelerin morglarda stok edildiği öne sürülüyor.