İran’daki isyana ilişkin korkunç bilançolar

Uluslararası Af Örgütü, İran’da benzin zammına karşı isyanda en az 208 kişinin öldürüldüğünü bildirdi. İran rejimi “düşman grupların mutlak yalanları” diyerek karşılık verdi.

İran devlet televizyonuna göre Adli erkin sözcüsü Gulemhüseyin İsmaili, “Açık bir şekilde ifade ediyorum ki, düşmanca gruplar tarafından verilen rakamlar mutlak yalanlardır” dedi.

İsmaili, “Bazı rakamlar ve bazı isimler açıkladılar, ama üretilmiş rakamlardır ve yalandır” diye ekledi.

İranlı yetkiliye göre, yayınlanan isimler içerisinde halen hayatta olanların bulunduğu ve bazılarının da doğal yollardan ölenler olduğunu iddia etti.

Bu açıklamadan önce Uluslararası Af Örgütü, İran’da Kasım ortasında başlayan benzin isyanına ilişkin yeni bir bilanço yayınladı. Af Örgütü’ne göre en az 208 kişi öldü. Örgüt, bu bilgileri güvenilir kaynaklardan aldıklarını belirtirken, gerçek rakamların daha yüksek olduğunu kaydetti.

Af Örgütü, 29 Kasım’da verdiği bir önceki bilançoda 161 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

İranlı yetkililer ise 4’ü güvenlik gücü mensubu olmak üzere sadece 5 kişinin öldüğünü öne sürüyor.

750 ÖLÜ İDDİASI

İranlı muhalif kaynaklara göre 15 Kasım’da benzin fiyatının üçe katlanması ile birlikte başlayan ve 187 kente yayılan eylemler sırasında 750 kişi öldü. Bu iddia Halkın Mücahitleri’nin sürgündeki örgütlenmelerine ait. Aynı kaynaklar, hayatını kaybedenlerden 222’sinin isim listesini de yayınladı.