İran, Ermenistan ve Azerbaycan sınırlarına asker gönderdi

İran rejimi, çatışma halinde olan Azerbaycan ile Ermenistan sınırlarına asker konuşlandırdıklarını açıkladı.

İran rejimin ideolojik ordusu Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamaya göre, Yukarı Karabağ üzerinden İran topraklarına düşen bombalar nedeniyle sınıra askeri birlikler gönderildi.

Azerbaycan'ın 27 Eylül'de Türk devletinin teşviki ve desteği ile Yukarı Karabağ'a saldırmasından bu yana yeni bir savaş cephesi açıldı. Şimdiye kadar yapılan iki ateşkes, ölü metin olarak kaldı.

Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutanı Muhammed Pakpur, "Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmalardan dolayı bölgeye birlikler gönderildi ve konuşlandırıldı" dedi.

İran, komşularının toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu belirten Pakpur, ancak sınırlarda "herhangi bir değişikliğin İslam Cumhuriyeti için kırmızı bir çizgi olduğunu" ifade etti.

İran medyasına göre, son haftalarda roketler ve havan topları İran'ın Dağlık Karabağ'a komşu Huda Afarin ilçesi köylerini vurdu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de Ekim ayı ortasında yaptığı bir açıklamada "Bu tür atışlar tekrarlanırsa İran kayıtsız kalmayacak" demişti.

İran'ın hem Ermenistan ve Azerbaycan ile iyi ilişkileri var. Tahran yönetimi bir çok kez her iki ülkeyi ateşkes yapmaya çağırırken, arabuluculuk yapmayı da önerdi.