İran: Görüşmeler sadece nükleer meseleye ilişkin olacak
ABD ile yapılan görüşmeler gerçekleştiren İran, Washington ile “dolaylı” ve “sadece” nükleer meseleye ilişkin görüşmelere devam edeceklerini belirtti.
ABD ile yapılan görüşmeler gerçekleştiren İran, Washington ile “dolaylı” ve “sadece” nükleer meseleye ilişkin görüşmelere devam edeceklerini belirtti.
1980'den bu yana diplomatik ilişkileri bulunmayan iki ülke, Umman Sultanlığı'nın arabuluculuğunda cumartesi günü İran'ın nükleer meselesi üzerine görüşmelerde bulundu.
İran'ın talebi üzerine Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD elçisi Steve Witkoff ile yüz yüze müzakere etmedi.
Ancak Tahran'a göre “yapıcı” olarak nitelendirilen görüşmelerin ardından iki yetkili kısa bir süre konuştu.
Donald Trump doğrudan görüşme çağrısında bulunmuştu. İranlı Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bakeyi, pazar günü yaptığı açıklamada “Müzakereler dolaylı olarak devam edecek. Umman arabulucu olmaya devam edecek” dedi.
YENİ GÖRÜŞMELER AVRUPA’DA GERÇEKLEŞECEK
İran ve Amerika Birleşik Devletleri 19 Nisan Cumartesi günü görüşmelere devam etme kararı aldı. Resmi İrna basın ajansına göre görüşmeler Avrupa'da gerçekleştirilecek.
Sözcü, “Tek tartışma konusu nükleer mesele ve yaptırımların kaldırılması olacak” diye ekledi.
BAŞARISIZ OLURSA ‘VURMA’ TEHDİDİ
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth pazar günü yaptığı açıklamada görüşmeleri “çok yapıcı” olarak nitelendirirken, başarısız olmaları halinde ABD'nin İran'ı “sert bir şekilde vuracağı” tehdidinde bulundu.
Hegseth, CBS'e verdiği bir mülakatta “Sorunu müzakere masasında çözemezsek, İran'ın asla nükleer bombaya sahip olmamasını sağlamak için başka seçenekler de var” dedi.
Pete Hegseth, “Husilere karşı ve bölgede yaptıklarımızla, uzağa ve çok sert vurma kabiliyetimizi gösterdik. O noktaya gelmek istemiyoruz ama mecbur kalırsak İran'ın nükleer bomba sahibi olmasını engellemek için bunu yaparız.” diye konuştu.
İRAN MEDYASI NE DİYOR?
“Reformist” olarak sınıflandırılan Şarq gazetesi görüşmeleri, 1979 İslam Devrimi'nden bu yana iki ülke arasındaki ilişkilerde “belirleyici bir dönüm noktası” olarak tanımladı. Gazete şu manşeti attı: “Tahran ve Washington arasında gerçek bir diyalog için umut”.
ABD ile herhangi bir uzlaşmaya şiddetle karşı çıkan Kayhan gazetesi, “Donald Trump ile bir anlaşmaya varılması konusunda net bir ihtimal” olmamasına rağmen ülkenin bir “B planı” olmamasına tepki gösterdi.
Muhafazakar gazete Cavan ise ABD'nin balistik program da dahil olmak üzere “müzakerelerin nükleer olmayan konulara da genişletilmesini” talep etmemesini memnuniyetle karşıladı.