İran havadan havaya füze donanımlı dronlar konuşlandırdı

İran, havadan havaya füzelerle donatılmış uzun menzilli savaş dronları konuşlandırarak hava savunma kapasitesini güçlendirdi.

İrna haber ajansının bildirdiğine göre, "Ülkenin tüm sınır bölgelerinde hava savunması için havadan havaya füzelerle donatılmış onlarca ‘Karrar’ insansız hava aracı eklendi."

İnsansız hava araçları pazar sabahı Tahran'daki bir askeri üniversitede düzenlenen bir törende sergilendi.

Silahlı kuvvetler başkomutanı General Abdulrahim Musavi, İran kuvvetlerinin "daha güçlü hale gelmesi" nedeniyle "düşmanların artık stratejilerini yeniden düşünmek zorunda kalacaklarını" savundu.

Irna'ya göre, ilk versiyonu 2010 yılında tanıtılan Karrar önleme dronu, "tamamen İran'da üretilen" sekiz kilometre menzilli bir Macid termal füzesi ile donatıldı.

General Musavi'ye göre ekim ayında bu dronlar düzenlenen askeri tatbikatlar sırasında "operasyonel testlerini” geçti.

İran'ın askeri cephaneliğinin gelişmesi başta ABD ve İsrail olmak üzere pek çok ülkede endişe yaratıyor.

İsrail, Tahran'ı Ortadoğu'daki müttefiklerine, özellikle de Lübnan Hizbullah'ına ve Yemen'deki Husi isyancılara insansız hava aracı filoları tedarik etmekle suçluyor.

İran İslam Cumhuriyeti ayrıca Rusya'ya Ukrayna'da saldırılar gerçekleştirmesi için insansız hava araçları sağlamakla da suçlanıyor.

Tahran bu dronları Moskova’ya sağladığını kabul etti, ancak teslimatların Ukrayna'daki saldırıdan önce gerçekleştiğini ve Batı'nın yaptırımlarına takılmadığını iddia etti.

İran 1980'lerde Irak'la sekiz yıl süren savaşı sırasında insansız hava araçları (İHA) üretmeye başladı.