İran’ın yeni cumhurbaşkanı seçiliyor

İran’da cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy büroları açıldı. Seçimlerin favorisi aşırı muhafazakar İbrahim Reisi olarak öne çıkıyor. Ancak seçimlerin geniş bir şekilde boykot edilmesi bekleniyor.

Oy kullanma işlemini dini lider Ali Hamaney saat 07.00’de başlattı.  Ülkede 59,3 milyon seçmen sandık başına çağrıldı

Yetkililer gece yarısına kadar sandıkların açık tutulmasına karar verdi. Bu süre Cumartesi saat 02.00’e kadar uzatılabilecek.

Bu yöntemle daha fazla seçmenin sandık başına gitmesi umut ediliyor. Nihai sonuçların cumartesi öğle saatlerinde açıklanması bekleniyor.

Var olan anketlere bakılırsa, seçimlere ilgisiz olanların oranı rekor bir düzeye çıkarak, 2020’deki seçimleri aşacak. 2020’deki genel seçimlerde halkın yüzde 57’si sandık başına gitmeyi reddetmişti.

2017’de Hasan Ruhani Batı ile açılım politikası ve daha fazla bireysel özgürlük vaadinde bulunmuş, ilk turda seçilmişti. Seçimlere katılım yüzde 73’e ulaşmıştı.

Sanal ağlarda boykot çağrılarının artması üzerine Hamaney de son aylarda seçimlere kitlesel katılım çağrılarını arttırmıştı.

Bu seçimlerin favorisi 60 yaşındaki Adli Erk’in şefi İbrahim Reisi görünüyor. Zaten Anayasayı Koruma Konseyi, Reisi’ye rakip olabilecek hiçbir adayı kabul etmemişti. Sadece 7 aday kabul edildi, bunlardan da sadece ikisi “reformcu” olarak ifade edilen kategoriye giriyor. Son iki günde üç aday çekilmişti.  Reisi, 2017’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 38’ini almıştı.