İran mahkemesi ABD’yi 50 milyar dolar tazminata mahkum etti

İran mahkemesi, General Kasım Süleymani'nin 2020 yılında Irak'ta öldürülmesi nedeniyle ABD hükümetinin yaklaşık 50 milyar dolar tazminat ödemesine karar verdi.

Bu karar, İslam Devrim Muhafızları'nın dış operasyonlarından sorumlu Kudüs Gücü Komutanı'nın 4 Ocak 2020'de Bağdat'ta bir ABD insansız hava aracı saldırısında öldürülmesinden yaklaşık dört yıl sonra geldi.

Dönemin ABD Başkanı Donald Trump, bu saldırıyı Irak'taki Amerikan çıkarlarına yönelik saldırılara yanıt olarak düzenlediğini açıklamıştı. İran da misilleme olarak Irak'ta Amerikan askerlerinin bulunduğu üsleri füzelerle vurmuştu.

Adli makamlara bağlı Mizan Online ajansının haberine göre, "Ülkenin dört bir yanından 3,318 yurttaşın şikayeti üzerine (...) Tahran'daki bir mahkeme ABD hükümetinin toplam 49 milyar 770 milyon dolar maddi ve manevi tazminat ödemesine karar verdi".

Mizan'a göre mahkeme, aralarında Donald Trump ve yönetiminden yetkililerin de bulunduğu 42 kişi ve kuruluşu suçlu buldu.

Mahkûmiyet kararı, Tahran'ın Washington'u Gazze Şeridi'nde Filistinli Hamas'a karşı yürüttüğü savaşta İsrail'in "suç ortağı" olmakla suçladığı bir dönemde geldi.

ABD ise, Hamas'ı destekleyen İran'ı, Irak ve Suriye'de bulunan Amerikan askerlerine karşı son haftalarda gerçekleşen saldırılardan sorumlu tutuyor.

İran ve Amerika Birleşik Devletleri, Şah'ın devrilmesinden bir yıl sonra, 1980'den itibaren diplomatik ilişkilerde bulunmuyor.

Ekim ayında bir İran mahkemesi, ABD hükümetinin 1980 yılında Tahran'daki ABD elçiliğinde rehin tutulan diplomatları kurtarmak için başlatılan askeri operasyonun kurbanlarına 420 milyon dolar tazminat ödemesine karar vermişti.

2016 yılında ABD Yüksek Mahkemesi, İran'ın suçlandığı saldırıların mağdurlarına tazminat ödenmesi için Tahran’ın ABD'deki mal varlıklarının dondurulmasına karar vermişti.