İran petrol ihracatını arttırmak için Biden'ı bekliyor

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Petrol Bakanlığı'nı brüt petrol tesislerini gelecek üç ay içerisinde tam kapasiteli çalışabilmesi için hazırlamakla görevlendirdi.

İran resmi medyasına göre Hasan Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak 2018'te çekilmeden önce günde 2 milyon varilden fazla ihracatta bulunduklarını belirtti.

Trump, anlaşmadan çekildikten sonra İran'a yönelik sert yaptırımlarda bulunmuş ve bu da petrol ihracatını ağır bir şekilde etkileyerek İran ekonomisini vurmuştu.

3 Kasım'daki başkanlık seçimlerinin galibi Joe Biden'ın 20 Ocak'ta görevine başlaması bekleniyor. Biden yaptığı açıklamada 2015 anlaşmasına geri döneceklerini ve Tahran'ın nükleer anlaşmaya sıkı bir şekilde uyması halinde yaptırımları kaldıracağını belirtti.

İRNA ajansına göre Ruhani, Pazar günü yaptığı açıklamada ülkesinin petrol üretiminde hızlı bir artışa hazırlandıklarını kaydetti.

Ruhani, "Petrol Bakanlığı petrol endüstrisi tesislerini gelecek üç ay içerisinde üretim ve satışa hazırlamak için gerekli tedbirleri alacaktır" dedi.

İran petrol ihracatı 2018'de yaptırımlardan önce günlük olarak 2,8 milyon varile kadar çıkarken, bugün günde 300 bin varil olduğu tahmin ediliyor.