İran seçimlerinde anketler boykotu gösteriyor

İran’da 18 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine boykotun damgasını vurması bekleniyor.

Seçimlere iki gün kala “reformcu” olarak sunulan Muhsen Mehralizadeh yarıştan çekildi. Geriye kalan altı aday içerisinde sadece bir “reformcu” kaldı.

Mehralizadeh’in kampanya sözcüsü çekilmenin nedenine ilişkin herhangi bir bilgi vermeyecek, ileriki saatlerde bir açıklama yapılacağını belirtti.

Anketlerde Mehralizadeh, yüzde 1 sınırını geçemeyen tek aday olarak dikkat çekiyor.

Aşırı muhafazakâr İbrahim Reisi halen anketlerde birinci sırada yer alıyor.  Anayasayı Koruma Konseyi, zaten Reisi’ye rakip olması muhtemel tüm adayların başvurusunu reddetmişti.

Reisi dört yıl önceki seçimlere adaylığını koyduğunda oyların yüzde 38’ini almıştı.

Nadir de olsa var olan anketler, seçimlere ilgisiz olanların rekor düzeyde olduğunu gösteriyor. 2020’deki genel seçimlerde seçmenlerin yüzde 57’si oy kullanmayı reddetmişti. Bu seçimlerde ilgisizlerin oranının daha yüksek olacağı tahmin ediliyor.  

İranlı muhalifler ve Kürtler boykot çağrılarında bulunmuştu. KODAR Yönetim Kurulu Üyesi Ario Berzen, 18 Mayıs’ta ANF’de yayınlanan söyleşisinde İran’da yapılacak seçimleri boykot etmeye çağırmıştı. Berzen, mevcut sistemin halklara vereceği bir şey olmadığını ve hiçbir meşruiyetinin kalmadığını kaydetmişti.

Berzen şu çağrıda bulunmuştu: “Halk hiçbir şekilde cumhurbaşkanlığı seçimine katılmamalı, boykot etmeli. Seçimlerin boykot edilmesi, tarihi bir görevdir. Çünkü İran, işgalci bir devlettir ve halkımıza zulmediyor. Sadece boykot da yeterli değil, alanlara çıkmalı ve örgütlenmeli. Tutum sahibi olunmalı. Kimse oy vermemeli, zira onlara giden her oy, kolbere kurşun olarak, çevreye kirlilik olarak dönüyor, işgalciliği güçlendiriyor ve idamları arttırıyor.”