İran, Suudi Arabistan ile müzakereleri durdurdu

İran’ın Suudi Arabistan ile müzakereleri durdurduğu bildirildi.

İran Devrim Muhafızları’na yakın Nur News’e göre Tahran yönetimi Suudi Arabistan ile yürütülen müzakereleri durdurdu. Haberde, görüşmelerin neden askıya alındığına ilişkin detay verilmedi.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, cumartesi günü yaptığı açıklamada Tahran ile Riyad arasında yeni bir müzakere turunun gelecek çarşamba günü Irak’ta başlayacağını duyurmuştu.  Fuad Hüseyin bu açıklamayı Antalya’daki Diplomatik Forum sırasında yapmıştı.

Reuters’a konuşan Irak Dışişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsü de bu açıklamayı doğrulamıştı.

Yeni müzakereler, Bağdat tarafından organize edilen dördüncü tur görüşmeler olacaktı.

Sünni Suudi Arabistan ile Şii İran devleti, Riyad’ın nüfuz sahibi bir Şii din insanını idam etmesi ardından Ocak 2026’da ilişkilerini koparmıştı. Her iki devlet yıllardır birbirlerini karşılıklı olarak Ortadoğu’yu istikrarsızlaştırmakla suçluyor. Son aylarda iki rakip bölgesel güç arasında yakınlaşma çabaları öne çıktı.

Bu çerçevede İran ocak ayında İranlı diplomatik bir heyet İslami İşbirliği Teşkilatı (İİT) bünyesinde Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde bürolarını açmak için harekete geçmişti. İranlı delegasyonun İİT bünyesindeki çalışmalarına yeniden başlaması da Irak’taki müzakerelerin bir konusuydu. İİT, 1969 yılında Cidde’de kuruldu ve 57 ülkeyi bünyesinde topluyor.