İran ve Bahreyn diplomatik ilişkilerini tesis ediyor

İranlı diplomatlar, İran ve Bahreyn'in sekiz yıldır kesik olan diplomatik ilişkilerini yeniden tesis etmek üzere müzakerelere başlama kararı aldıklarını duyurdu.

Pazartesi yapılan duyuru, Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid El Zayani'nin Asya İşbirliği Diyaloğu toplantısına katılmak üzere Tahran'a yaptığı nadir ziyaret vesilesiyle yapıldı.

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre El Zayani ile yapılan görüşme sırasında İran Dışişleri Bakanı Ali Bageri,  "iki tarafın, siyasi ilişkilerin nasıl yeniden başlatılacağını incelemek üzere iki ülke arasında müzakerelerin başlatılması için gerekli mekanizmaların oluşturulması konusunda mutabık kaldıklarını" açıkladı.

Bahreyn 2016 yılında, Riyad'ın Şii muhalif din adamı Nimr el-Nimr'i idam etmesini protesto eden göstericilerin Tahran'daki Suudi Arabistan büyükelçiliğine ve kuzeybatıdaki Meşhed kentindeki konsolosluğa saldırmasının ardından İran ile ilişkilerini kesmişti.

Şii çoğunluğa sahip İran ve Sünni Suudi Arabistan Krallığı, Çin tarafından müzakere edilen bir anlaşma kapsamında Mart 2023'te ilişkilerini yeniden başlatmıştı.

Tahran o tarihten bu yana Mısır gibi diğer Arap ülkeleriyle de diplomatik ilişkilerini yeniden kurmaya çalışıyor. 

Zayani, 19 Mayıs'ta bir helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın cenaze törenleri için mayıs ayında İran'ı ziyaret etmişti.