İran ve Küba ABD yaptırımlarına karşı işbirliğini arttıracak 

Küba ve İran henüz kimin seçileceği belli olmayan yeni ABD yönetiminin yaptırım baskılarına karşı ortak hareket edecek. 

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) henüz başkanlık yarışının sonuçlanmadığı bir ortamda Küba ve İran arasındaki bir ziyaret dikkat çekiyor.

Perşembe günü Küba’nın başkenti Havana’ya giden İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, mevkidaşı Bruno Rodriguez Parrilla ile görüştü. 

“KARŞILIKLI DAYANIŞMANIN İŞARETİ” 

Ziyarete dair resmî gazete Granma’da yayınlanan haberde, “Bakanlar arasındaki bu resmi diyalog, Amerikan yönetiminin niyetlerine boyun eğmedikleri için güçlendirilen yaptırımlara karşı iki ülkenin karşılıklı dayanışmasının işaretidir” denildi.

Haberde, Küba yönetiminin Donald Trump’ın İran’la 2015’te imzalanan Nükleer Anlaşması’ndan çekilerek yaptırım uygulamasına karşı olduğu vurgulanırken, Küba’nın nükleer enerji ve teknolojinin barışçıl amaçlarla kullanılarak sosyo-ekonomik kalkınmaya katkı sunmasını desteklediğinin altı çizildi. 

“YAPTIRIMLAR İSTİKRARA VE BARIŞA ZARAR VERİYOR”

Granma’daki haberde ayrıca Washington yönetiminin anlaşmadan çekilmesinin devletler arası ilişkilere dair normlara aykırı olduğu ve Ortadoğu’nun istikrar ve güvenliğine zarar verdiğine dikkat çekildi. 

Resmî gazetenin haberine göre, İran ile Küba arasında ticari ilişkiler ve işbirliğinin arttırılması yönünde görüşmelerin süreceği bilgisi verildi. 

TRUMP’LA BİRLİKTE İKİSİ DE HEDEFE KONMUŞTU 

ABD yönetiminin sert bir dille eleştirdiği İran Dışişleri Bakanı’nın Küba ziyareti, ABD’de seçim sonuçlarının belirsizliğini koruduğu bir haftada gerçekleşti. İran’a yönelik Amerikan yaptırımları Donald Trump’ın 2018’de Nükleer Anlaşması’ndan çekilmesiyle yeniden başlarken, Barack Obama döneminde 1962’den bu yana ilk kez başlayan Küba ile diyalog da Trump’la birlikte yeniden güçlü yaptırımlara dönüşmüştü. 

İran Dışişleri Bakanı Zarif’in Pazar günü de Bolivya’da yeni seçilen devlet başkanı Luis Arce’nin görevini devralacağı törene katılacak. ABD’nin hedefindeki bir diğer ülke olan ve geçtiğimiz yıl darbe ile sosyalist Evo Morales’in devrildiği Bolivya’da başkanlık seçimlerini Morales’in ve partisinin desteklediği Luis Arce kazanmıştı.