İran, Washington ile çift taraflı görüşme fikrine karşı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD ile “çift taraflı tartışma” fikrini dışlayarak, ülkesinin buna “prensip” olarak karşı olduğunu belirtti.

İran Cumhurbaşkanı, Parlamento’da yaptığı konuşmada, ABD ile çift taraflı görüşme fikrini dışladı.

Ruhani’ye göre ülkesi prensipte böyle bir görüşmeye karşı olduğunu belirtti.

Ruhani ayrıca İran’ın nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerini önümüzdeki günlerde daha da düşürebileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Ruhani, Avrupalılarla konu hakkında herhangi bir sonuç alınmaması halinde Perşembe gününe kadar taahhütlerini düşüreceklerini sözlerine ekledi.

ABD’nin 2018 yılında tek taraflı nükleer enerji anlaşmasından çekilmesi ve yaptırımlara dönmesi ardından gerilim tırmanırken, İran da yanıt olarak nükleer anlaşma çerçevesindeki bazı taahhütlerini askıya aldı ve zenginleştirilmiş uranyum stokunu yükseltti.

Fransa olmak üzere AB ülkeleri, gerilimin yatışması ve nükleer anlaşmanın devam etmesi için harekete geçti. Fransa arabuluculuk rolünü üstlenerek, İran ile yeni görüşmelere başladı.

İran hükümet sözcüsü Ali Rabieyi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, çok sayıda konuda Fransa ile İran arasındaki görüşleri birbirine yakınlaştığını söyledi. Sözcü, “Ne mutlu ki, görüşler çok sayıda konuda birbirine yakınlaştı ve bundan böyle, Avrupalıların (Nükleer anlaşma çerçevesindeki) taahhütlerini yerine getirmesi için teknik tartışmalar yapılıyor” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa’nın Biarritz kentinde düzenlenen G7 zirvesi sırasında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşebileceğini belirterek açık kapı bırakmıştı. Ancak İranlı yetkililer öncelikle ekonomik yaptırımların kaldırılması ve ABD’nin nükleer anlaşmaya yeniden dahil olmasını istemişti. Bu gelişmeler ardından Fransa ve AB, gerilimin yatışmasını bir öncelik olarak belirledi. Arabuluculuğa soyunan Fransa, G7 zirvesinden bu yana İran ile diplomatik temaslarda bulunuyor.