İran: Yaptırımlar kalkar kalkmaz petrol üretimini arttırmaya hazırız

Ukrayna savaşı nedeniyle küresel kurlar uçarken, İran yaptırımların kaldırılması halinde brüt petrol üretimini arttırmaya hazır olduklarını açıkladı.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik başlattığı operasyonun ardından perşembe günü itibariyle Amerikan WTI petrol varil fiyatı 115 doları aştı. 2008 yılından bu yana rekor bir seviyeyi ifade ediyor.

İrna haber ajansına göre İran Petrol Bakanı Cevad Uci, "İran İslam Cumhuriyeti, üretimini ve ihracatını Kasım 2018'den önceki seviyeye çıkarmaya hazır" dedi.

ABD, 2015’te imzalanan nükleer anlaşmadan çekildikten birkaç ay sonra 5 Kasım 2018’de İran’ın petrol sektörüne karşı ağır yaptırımlar getirmişti.

Anlaşmanın kurtarılması için Viyana’da yürütülen müzakerelerde son günlerde ilerleme sağlandığı belirtiliyor.

Uci, “Viyana'dan yeşil ışık yakıldığı andan itibaren 1-2 ay içinde en yüksek petrol ihracat kapasitesine ulaşacağımıza söz veriyorum” dedi.

Petrol Bakanı, “İran, yaptırımların kaldırılmasının ardından küresel pazardaki ihracat payını teknik ve operasyonel olarak istikrara kavuşturabilir” diye ekledi.

Petrol Bakanı 6 Şubat günü yaptığı bir açıklamada ülkesinin günde 2,5 milyon varil petrol ihraç etme ve günde 4 milyon varil petrol üretme kapasitesine sahip olduğunu söylemişti.

İran dünyada üçüncü büyük petrol rezervlerine sahip. 2020 yılında petrol ihracatçısı ülkeler örgütü OPEP bünyesinde üretici olarak beşinci sırada yer alıyordu.