İran: Yaptırımlara rağmen nükleerden çıkmak ‘hayal’!

Amerikan yaptırımları nedeniyle yabancı yatırımcıların bir bir terk etmek zorunda kalacağı İran, nükleer programa devam sinyali verdi.

İran Dini Lideri Ali Hamaney, ülkesinin hem 2015 Nükleer Anlaşması’na bağlı kalması hem de Amerikan ekonomik yaptırımlarına maruz kalmasının bir ‘hayal’ olduğunu söyledi. Bu konuda Avrupa ülkelerini uyaran Hamaney, yaptırımlara rağmen nükleer programlarından vazgeçmeyeceklerini duyurdu.

Hamaney, “Bazı Avrupa ülkeleri İran halkının yaptırımlar altında kalınmasını tolere etmeleri, nükleer enerji konusundaki aktivitelerini terk etmesini ve bu kısıtlamalara seyirci kalmasını istiyor” diye eleştirdi.

Yaptırımlara rağmen nükleer programlarının terk edilmesinin ‘hayal’ olduğunu savunan Hamaney, yaptırım ve kısıtlamaların devam etmesi halinde nükleer programın sonlanmasının mümkün olmadığı uyarısında bulundu.

İran’la ABD, İngiltere, Almanya, Çin, Fransa ve Rusya arasında imzalanan 2015 Nükleer Anlaşması, uluslararası denetçilerin nükleer tesisleri kontrol etmesine izin verilmesi şartıyla ekonomik yaptırımların aşamalı olarak kaldırılmasını öngörüyordu. Ancak ABD Başkanı Donald Trump, 8 Mayıs’ta aldığı bir kararla selefi Barack Obama tarafından imzalanan anlaşmadan geri çekildiklerini duyurmuştu.

AMERİKAN YAPTIRIMLARI BÜYÜK ŞİRKETLERİ KORKUTTU

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları yeniden devreye koymasına yol açan bu karar sonrasında son 3 yıldan bu yana ülkeye on milyarlarca yatırım planlayan Avrupa şirketlerinin de yatırımlardan vazgeçmesi bekleniyor.

Hamaney’in konuşmasının hemen ardından Fransız otomobil şirketi PSA’dan yapılan açıklamada, Amerikan yaptırımlarına uymak amacıyla İran’daki yatırımların sonlandırıldığı duyuruldu. 1Haziran’da da petrol şirketi Total’den yapılan benzer açıklamada, İran’da kalma ihtimallerinin ‘çok küçük’ olduğu dile getirilmişti.