İranlı film yönetmeni Mohammed Resulof’a 5 yıl hapis

Avukatı Babek Paknia, devlete karşı protestoları teşvik ettiği gerekçesiyle Mohammed Resulof’un 5 yıl hapis, yanı sıra kırbaç, para cezası ve mal varlığına el konulması cezalarına çarptırıldığını duyurdu.

İRAN'DA HAK İHLALLERİ

Mayıs ayında İran'ın güneybatısında bir binanın çökmesi sonucu 40'tan fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan protestoları teşvik ettiği iddiasıyla Temmuz 2022'de tutuklanan İranlı film yapımcısı Mohammed Resulof, İran mahkemesi tarafından beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Avukatı Babek Paknia, bugün X’te yayınladığı mesajda, uluslararası film festivallerinde çok sayıda ödül kazanan 52 yaşındaki yönetmen Resulof'un ayrıca kırbaç, para cezası ve mal varlığına el konulması cezalarına çarptırıldığını söyledi.

Karar İran resmi medyası tarafından duyurulmazken avukatı, mahkemenin beş yılı uygulanabilir olmak üzere sekiz yıl hapis cezası verdiğini ve bu kararın temyizde belirtilmeyen bir tarihte onaylandığını söyledi.

 

Mohammed Resulof, Mayıs ayında İran'ın güneybatısında bir binanın çökmesi sonucu 40'tan fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan protestoları teşvik ettiği gerekçesiyle Temmuz 2022'de tutuklanmıştı.

Olayın ardından Mohammad Rasoulof liderliğindeki bir grup İranlı sinemacı, sorumluların "yolsuzluk" ve "beceriksizliklerine" karşı biriken öfke karşısında güvenlik güçlerini "silahlarını bırakmaya" çağıran bir açık mektup yayınlamıştı.

14 Mayıs'ta başlayacak olan 77. Cannes Film Festivali, Mohammed Resulof'un yeni filmi The Seed of the Sacred Fig'i resmi seçkisine ekledi. Yönetmen 2017'de Cannes'da Belirli Bir Bakış ödülünü (A Man of Integrity), 2020'de Berlin'de Altın Ayı ödülünü (The Devil Doesn't Exist) kazanmıştı.