İranlı generalden ABD’ye ‘üslerinizi vururuz’ tehdidi

İran, ABD’ye bir bomba veya füze atması halinde, BAE, Katar ve Amman’daki üslerini vuracakları tehdidinde bulundu.

ABD ile İran arasındaki krize ilişkin bir yandan yetkililer yumuşak uzlaşıya yakın mesajlar veririlirken öte yandan karşılıklı tehditler devam ediyor.

İran Devrim Muhafızları Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacizade yaptığı açıklamada, ABD’nin füze veya bombasının İran topraklarına düşmesi durumunda, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar ve Umman Körfezi’ndeki ABD askeri üslerini hedef alacaklarını söyledi.

Hacizade, ABD’nin Katar ve BAE’deki askeri üslerini belirlediklerini kaydederek, “Bölgedeki dost ülkelerin istihbaratları ABD’nin İran’a saldırma niyetinde olduğunu bildirdiler. Ama biz bunun kolay olmayacağını biliyoruz” dedi.

İran’ın ABD’ye ait hava aracını düşürmesinin olası bir savaş ihtimalini ertelediğini belirten Hacızade, ABD’nin yaptırımları silah olarak kullandığını ifade etti.

Hacızade, AB liderleri ve bazı yetkililerin İran’ın nükleer anlaşmadan çekilmesi durumunda savaşın başlayacağına inandıklarını dile getirdi.

ABD’nin Mayıs 2018’de İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilerek yaptırımlara dönmesi ardından Washington ile Tahran arasındaki gerilim tırmandı. Mayıs ve Haziran aylarında bir ABD insansız hava aracının düşürülmesi ve petrol gemilerine el konulması ile Körfez’deki gerilim son aylarda daha da tırmandı.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Çarşamba günü Birleşik Krallık, Avustralya ve Bahreyn ile birlikte Sentinel adıyla gemilere eskortluk yapma için operasyonu başlattıklarını duyurdu. Avrupa Birliği, henüz böyle bir operasyona çekinceyle yaklaşıyor. Ancak Fransa’nın başını çekiği bazı Avrupa ülkeleri, caydırma amaçlı bir varlık gösterilmesinden yana tutum belirledi.

Paralel olarak, ABD’den İran ile görüşme yönünde mesajlar da geliyor. ABD Başkanı Donald Trump, Fransa’da yapılan G7 zirvesi sırasında yaptığı açıklamada İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir görüşmenin mümkün olduğu yönünde mesaj verdi. Ancak İranlı yetkililer bu teklifi sert bir dille reddetti. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Perşembe günü yaptığı açıklamada ABD müzakereler yürütmek istiyorsa, nükleer anlaşmaya yeniden dahil olması ve “ekonomik terörizme” son vermesi gerektiğini söyledi. Ruhani de, Salı günü Washington’un öncelikle İran’a karşı yaptırımları kaldırması gerektiğini ifade etmişti. Ruhani, “İran bu anlaşmaya dahil olan diğer büyük güçlerle tartışma halinde” diye eklemişti.