İranlı vekiller evcil hayvanları yasaklamak istiyor

İran parlamentosundaki vekillerin dörtte biri, evcil hayvanların “toplumsal yaşam için büyük bir sorun” olduğunu ileri sürerek, yasaklanmasını istedi.

75 milletvekili geçtiğimiz günlerde evcil hayvanlarla yaşamanın "yıkıcı bir sosyal sorun" olduğunu savunarak, "Zararlı ve tehlikeli hayvanlar karşısında toplumun haklarının desteklenmesi" başlıklı bir metni imzaladılar.

İmzacı vekiller bu fenomenin, "insan ve aile ilişkilerini hayvanlarla duygusal ilişkilerle değiştirerek", "İran ve İslami yaşam tarzını kademeli olarak değiştirebileceğini” savunuyorlar.

Tasarı, özellikle "yabani, egzotik, zararlı ve tehlikeli hayvanların yetiştirilmesini, alınmasını veya satılmasını, bir araçta veya yürüyerek taşınmasını ve evde tutulmasını" yasaklamayı amaçlıyor.

Hazırlanan listede "timsahlar, kaplumbağalar, yılanlar, kertenkeleler, kediler, fareler, tavşanlar, köpekler ve (Müslüman inancına göre) diğer ‘haram’ hayvanlar ve ayrıca maymunlar" yer alıyor. Müslüman hukukunda hem köpek hem de domuz “haram” kabul edilir.

İhlal edenlerin hayvanına "el konulmasına" ek olarak, "aylık asgari işçi maaşının" (87 euro) 10 ila 30 katı arasında bir para cezasına çarptırılması isteniyor.

Ancak önerilen yasa basında eleştirilere konu olurken, sosyal ağlarda alay konusu oldu.

Reformist günlük Şarq gazetesi, "Bu proje kaosa, yozlaşmaya ve toplu itaatsizliğe neden olacak çünkü (...) hayvanlarla yaşamak bugün kültürel bir fenomen" diye uyardı.

Orta ve üst sınıflardan giderek daha fazla İranlı evcil hayvan sahibi olurken, rçoğu akşamları başkentin lüks mahallelerinin parklarında ve sokaklarında köpeklerini gezdiriyor.

Vekillerin girişimine öfkenin yanısıra bazı İnternet kullanıcıları mizaha başvurdu. Bir gazeteci Twitter'da "Kediler sizi kaç kez yutmaya çalıştı?" diye espri yaptı. Bir başkası, yavru kedisinin fotoğrafını paylaşarak, "Bu yasa tasarısını duyduğumdan beri kedimin adını katil olarak değiştirdim" diye yazdı.

Bu tepkiler karşısında çok az parlamenter metni açıkça savunuyor. Metni imzalayan Parlamento yargı komisyonu başkanı Musa Gazanferabadi, "Projeye genel olarak katılıyorum, ancak bazı maddelere katılmıyorum" dedi.  Gazanferabadi "Bu sadece bir yasa tasarısı. Başarılı olup olmayacağı başka bir konudur” diye ekledi.