İşgal saldırıları: Bağdat’tan Ankara’ya tepki

Irak Dışişleri Bakanlığı, Türk devletinin işgal saldırılarının sürdüğü bir sırada Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın “koordinasyon olmadan” Federal Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etmesi ardından Ankara’ya nota verdi.

Irak Dışişleri Bakanlığı Kıdemli Müsteşarı Nizar El-Kadirallah,  Türk Büyükelçiliği Maslahatgüzarı’nı Dışişleri’ne çağırarak bir protesto notası verdi.

Irak Haber Ajansı'nın (INA) haberine göre, El-Kadirallah, Türk Milli Savunma Bakanı (MSB) Hulusi Akar’ın Güney Kürdistan’daki “operasyon” bölgesine Bağdat ile “koordinasyon olmaksızın” ziyaret etmesinden dolayı tepkisini iletti.

Notadan önce Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Metina bölgesinde bir üs kurulacağını açıklamıştı.

İşgalci Türk devletinin Güney Kürdistan’da özellikle KDP’nin onayı ve desteği ile çok sayıda askeri üssü bulunuyor. Bunlardan bazıları onlarca yıldır bölgede varlık gösteriyor.

El Kadirallah, Soylu’nun askeri üs kurulacağına ilişkin açıklamasını kınarken, Irak toprakları ve hava sahasının Türk askeri güçleri tarafından ihlalini de reddetti.

El Kadirallah, "Bu tür yaklaşımların sürdürülmesinin dostane ilişkilere zarar verdiğini, iyi komşuluk ve ilgili uluslararası yasalara aykırı” dedi.

Iraklı yetkili ayrıca "Komşu Türkiye'ye, tek taraflı askeri çözümlerle ortak güvenlik sorunlarını çözmenin etkili yol olamadığını” ifade etti.