İskandinavya'da IKEA'ya çalışan şoförlere sefalet ücreti

Romanya, Bulgaristan ve Slovakya'dan İskandivavya ülkelerine getirilen kamyon ve Tır şoförleri taşeron firmalar ve tekeller tarafından ağır sömürüye maruz kalıyor.

Kamyon, Tır ve barakalarda barınmak zorunda kalan işçilere ödenen sefalet ücreti ayda 400 ila 450 euro. İşçileri çalıştıran taşeron firma ise Norveç devletinin şirketi Bring Trucking AS.

Şoförlerin büyük bir çoğunluğu bir İsveç firması olan dünyanın en büyük mobilya mağazalar zinciri IKEA'ya mal taşıyor.

İsveç Nakliyat İşçileri Federasyonu, İsveç'te geçerli ücret ve vergiyle ilgili kuralları uygulamayan şirket hakkında polise suç duyurusunda bulundu.

Bring Trucking AS Norveç devletinin en büyük şirketleri arasında yer alan Norska Posten tarafından nakliyat işleri için kuruldu. Bring Trucking Slovakia da şirketin sözde Slovakya'da çalışma yürüten şubesi.

ŞİRKET SLOVAKYA'DA ÇALIŞMALARI İSKANDİNAVYA'DA

Ancak 500 civarında kamyon ve Tırı bulunan şirketin araçlarının tamamı İskandinavya ülkelerinde mal taşımacılığında kullanılıyor.

Şoförlere de İskandinavya ülkelerinde geçerli olan ücretler yerine Slovakya'da geçerli ücretler (ayda 400-450 euro) ödeniyor.

İsveç'in en büyük televizyon kanalı TV4'nın muhabiri, şirketin kamyonlarının bulunduğu yerden geçtiği haberde ”Cumartesi günleri öğle yemeği sırasında Romanyalı şoförlerle dolu bir minibüs buraya geliyor. İşçiler izinli oldukları zamanları barakalarda ve şoför mahallinde geçiriyor” dedi.

IKEA'NIN OLDUKÇA BÜYÜK SORUMLULUĞU VAR

TV4'ya konuşan Nakliye İşçileri Federasyonu Başkanı Tommy Wreeth, IKEA'nın nakliyat işlerinin söz konusu şirket tarafından yapıldığını belirterek ”En büyük müşterisi olan IKEA'nın oldukça büyük sorumluluğu var. IKEA'yla yaptığımız toplantılarda durumu gündeme getirdik. IKEA mallarının nakliyesinin nasıl yapıldığı konusunda olanlardan haberi olmadığını iddia edemez” dedi.

Şoförlerin işten atılma korkusuyla kimse görmesin diye sendika yöneticileriyle ormanda görüştüğünü söyleyen Wreeth, vergi ödemediği için Bring Trucking Slovakia'yı vergi dairesine şikayet ettiklerini söyledi.

IKEA ise, TV4'nın sorularını yanıtlamayı reddetti, nakliyat firmalarının yasalara uygun davrandığını öne sürdü.

ŞİRKET YASALARA UYGUN DAVRANDIĞINI İDDİA EDİYOR

Bring Trucking Slovakia, İsveç'te devamlı faaliyetleri olmadığını ve yasalara uygun davrandığını iddia etti. Şirkete göre İsveç'teki çalışmaları geçici ve Avrupa Birliği'nin belirlediği Kabotaj Trafiği'ne uygun.

Kabotaj Trafiği kuralları şoförlerin başka bir Avrupa ülkesinde 7 gün içinde 3 sürüş yapmalarına izin veriyor. Ama şirketler bu kuralı komşu ülkelerde nakliyat yaparak kolayca aşabiliyor.

Sendikalar, Kabotaj Trafiği uygulamasının şirketler tarafından istismar edildiğini belirterek önlem alınması için pek çok kez eylem yapmıştı.

SEFALET ÜCRETLERİ DANİMARKA'DA YARGIYA TAŞINDI

Bu yılın eylül ayında Danimarka'da Romanyalı bir şoför, kendisine yasalara uygun maaş verilmediğini belirterek mahkemeye baş vurdu.

Bring Trucking Slovakia'da çalışmasına karşın hiç bir zaman Slovakya'dan Avrupa'nın diğer ülkelerine kamyon sürmediğini, Danimarka, Norveç ve İsveç'te çalıştığını belirtti. Kendisine İskandinavya ülkelerinde geçerli olan ücretler yerine ayda 400-500 euro ödendiğini söyleyen şoför aradaki farkın ödenmesi talebinde bulundu.

Eğer mahkeme şoförü haklı bulursa Bring Trucking Slovakia, davacı şoföre 1,5 milyon Danimarka kronu ödemek zorunda kalacak.