İskoç vekil Trump'ın golf finansmanı ile ilgili soruşturma istedi

İskoçya'da çevreci bir milletvekili, İskoçya'da iki golf sahasına sahip olan giden ABD Başkanı Donald Trump'ın servetinin kökenini ve işinin yasallığını belirlemek için yerel hükümeti prosedür başlatmaya çağırdı.

İskoç Yeşiller partisinin lideri Patrick Harvie, İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon'u, Trump'ın açıklanamayan servetin kaynaklarını ifşa etmesini gerektiren hukuksal bir süreç başlatmaya çağırdı.

Milletvekili, Donald Trump'ın kuzey doğudaki Aberdeen bölgesinde ve Ayrshire kontluğunda satın aldığı golf sahalarını hedefliyor.

Harvie, Parlamento'da yaptığı açıklamada "Trump'ın faaliyetleri hakkında uzun süredir devam eden endişelerden" bahsederken, özellikle kara para aklandığını ima ederek bir "al ve sat modeline" dikkat çekti.

Harvie, İskoç hükümetinin "cevap almaya başlamak" için "yasal işlem yapma seçeneğine sahip" olduğunu kaydetti.

Soruşturmaların hedefi olan Trump'ın artık ABD'de dokunulmazlığını kaybedeceğini ifade eden Harvie, "Burada da vereceği hesaplar olabilecek" dedi.

"McMafia yasaları" olarak adlandırılan söz konusu prosedür, 2017 yılında kara para aklamayla mücadele için başlatıldı. Bu prosedür, şüpheli varlıkların, özellikle sahipleri tarafından finansmanı açıklayamayan gayrimenkullerin el konulmasına ve gerekirse tasfiye edilmesine yol açabilir.

İskoçya Başbakanı, yasal işlem için adalete başvurma görevinin bu tür konularda bağımsız hareket eden bakanların işi olmadığını ifade etti.

Donald Trump, 2006 yılında Aberdeenshire'da 567 hektarlık arazi satın almış ve "dünyanın en iyi golf sahalarını" inşa etme ve 6.000 iş yaratma sözü vermişti.

Annesi, İskoçya'nın batı kıyısındaki Lewis Adası kökenli olan Trump, 2014 yılında Turnberry Golf Sahası'nı satın almıştı. Trump ayrıca İrlanda'da bir parkur sahibi.

Trump International Golf Club Scotland, 2017'de 1,25 milyon sterlin kaybın ardından 2018'de 1 milyon sterlin üzerinde zarar bildirmişti.