İskoçya bağımsızlık halinde hızlıca AB’ye girmek istiyor

İskoçya'nın iktidardaki bağımsızlık yanlısı partisi SNP, cuma günü yayımlanan bir belgede, İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanması durumunda "mümkün olan en kısa sürede" Avrupa Birliği'ne katılma arzusunu tekrar dile getirdi.

Belge, İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) bağımsızlık sonrasında AB üyeliği için "mümkün olan en kısa sürede başvuruda bulunacağını" ifade ediyor.

Kültür ve Dışişleri Bakanı Angus Robertson, belgeye yazdığı giriş yazısında, İskoçların çoğunluğunun 2016 referandumunda AB'de kalmak istediğini hatırlatarak, Brexit sonrasında "İskoçlar olarak irademiz dışında AB'den dışlandık" dedi.

Belgede ayrıca, Birleşik Krallık hükümetinin Brexit kararının İskoçya'yı ekonomik, sosyal ve kültürel olarak cezalandırdığı belirtiliyor.

SNP belgede, İskoçya'nın AB üyelik sürecini hızlı ve sorunsuz bir şekilde tamamlamak için iyi bir konumda olduğunu ifade ederek, Birleşik Krallık ile olan "değerli ilişkisinin" devam etmesini istediğini belirtti.

SNP, gelecek yılki Birleşik Krallık genel seçimlerinde İskoçya’daki vekillerin çoğunluğunu elde etmesi halinde Londra ile yetki transferini müzakere edeceğini kaydetti.

Ancak SNP, mali durumuna ilişkin başlatılan bir soruşturma ve geçtiğimiz ayki bir ara seçimde aldığı yenilgi nedeniyle zor durumda bulunuyor.