İskoçya lideri yeni bağımsızlık oylaması için kampanya başlattı

İskoçya Birinci Bakanı ve İskoç Ulusal Partisi Lideri Nicola Sturgeon, İskoçya'nın ekonomik olarak Birleşik Krallık dışında daha iyi durumda olacağını belirterek, ikinci bir bağımsızlık referandumu için kampanyasını başlattı.

İskoç Ulusal Partisi'nin yanı sıra İskoçya'daki yetki devri hükümetine de liderlik eden Sturgeon, İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılma davasını yeniden gözden geçirmek için doğru zaman olduğunu söyledi.

Bağımsızlık argümanlarını ortaya koyan bir dizi hükümet belgesinin ilkini yayınlarken, "Olan her şeyden sonra - Brexit, COVID, Boris Johnson - farklı ve daha iyi bir vizyon belirleme zamanı" dedi.

İskoçya, 2014 referandumunda bağımsızlığı reddetti ve seçmenlerin yüzde 55'i Birleşik Krallık'ın bir parçası olarak kalmak istediklerini söyledi.

Sturgeon, 2023'ün sonundan önce bağımsızlık için yeni bir oylama istediğini söyledi. Bunun için, yeni bir referanduma karşı çıkan ve sorunun 2014 seçimlerinde çözüldüğünü söyleyen Birleşik Krallık genelindeki Başbakan Boris Johnson hükümetinin yeşil ışık yakması gerekecek.

Ancak Sturgeon, o zamandan beri manzaranın değiştiğini, en önemlisi İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması nedeniyle, İskoçya'daki insanların çoğunluğunun karşı çıktığı bir hareket olduğunu savunuyor.

Sturgeon, BBC'ye verdiği bir röportajda, "Birleşik Krallık'ın izleyeceği yol hakkında şimdi bildiğimiz her şeyi 2014'te bilseydik, o zaman İskoçya'nın evet oyu vereceğinden şüphem yok" dedi.

Sturgeon, geçen yıl ilk bakan olarak yeniden seçildiğinde, “İskoçya halkına bağımsız bir ülke olma seçeneği verme konusunda net bir taahhütte bulunduğunu” söyledi.

Salı günü İskoç parlamentosunun oylama için “tartışılmaz bir demokratik yetkiye” sahip olduğunu söyledi. Sturgeon'ın partisi, İskoç Yeşiller Partisi ile birlikte İskoç parlamentosunda bağımsızlık yanlısı çoğunluğa liderlik ediyor.

Johnson hükümetini, yasal olarak bağlayıcı bir bağımsızlık referandumunun yapılmasına izin veren özel bir emir vermeye çağırdı. Şartları Johnson ile görüşmeye hazır, diye ekledi.

Johnson'ın ofisi yine teklifi reddetti.

Johnson'ın resmi sözcüsü, "Birleşik Krallık hükümetinin tutumu şu anda başka bir referandum hakkında konuşmanın zamanı değil" dedi.

“İskoçya halkının, hükümetlerinin, Avrupa'daki savaş gibi küresel yaşam maliyeti sorunları ve aileleri ve toplulukları için önemli olan konular gibi konulara odaklanmak için birlikte çalışmasını istediğinden ve beklediğinden eminiz” dedi.

Galler ve Kuzey İrlanda gibi, İskoçya'nın da kendi parlamentosu ve devredilmiş hükümeti bulunuyor ve halk sağlığı, eğitim ve diğer konularda kendi politikalarını oluşturuyor. Ancak Londra'daki Birleşik Krallık çapındaki hükümet, savunma ve maliye politikası gibi konuları kontrol ediyor.

Muhalefet partileri, Sturgeon'u bağımsızlığa odaklandığı ve koronavirüs salgınından kurtulma ve geçim krizi gibi diğer konuları ihmal ettiği için eleştirdi. Başka bir referandumun bölücü ve İskoçya'nın ihtiyaç duyduğu şeylere ters etki yapacağını söylüyorlar.