İspanya Başbakanı fuhuş endüstrisini yasaklama sözü verdi

İspanya’nın solcu başbakanı Pedro Sánchez, kadınları köleleştirdiğini söyleyerek, ülkedeki 3 milyar sterlinlik fuhuş endüstrisini ortadan kaldıracağını söyledi.

Sosyalist Partisi’nin Valencia'daki üç günlük kongresinin sonunda destekçilerine konuşan İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, uygulamanın kadınları köleleştirdiğini söyledi.

İspanya'da 1995'te fuhuş suç olmaktan çıkarıldı ve 2016'da BM’nin tahminlerine göre, ülkenin fuhuş endüstrisin 3,7 milyar euro değerinde oldu.

2009'da yapılan bir anket, her üç İspanyol erkeğinden birinin fuhuş için para ödediğini ortaya koydu.

DÜNYANIN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK FUHUŞ MERKEZİ

Bununla birlikte, 2009'da yayınlanan bir başka rapor, rakamın yüzde 39 kadar yüksek olabileceğini öne sürdü ve 2011'de yapılan bir BM araştırması, İspanya'yı Tayland ve Porto Riko'nun ardından dünyanın en büyük üçüncü fuhuş merkezi olarak gösterdi.

İspanya’da fuhuş şu anda kamusal alanlarda gerçekleşmediği sürece kendi istekleriyle ücretli cinsel hizmetler sunanlar için herhangi bir suç teşkil etmiyor. Bununla birlikte, bir fahişe ile potansiyel bir müşteri arasında pezevenklik veya vekillik yapmak yasa dışıdır.

Endüstri, suç olmaktan çıktığından beri patlama yaşadı ve İspanya'da yaklaşık 300 bin kadının fahişe olarak çalıştığı tahmin ediliyor.

FUHUŞ YAPANLARIN YÜZDE 80’İ MAFYA KURBANI

2019 yılında bedeni sömürülen 896 kadını serbest bırakan İspanyol polisi, fahişelik yapanların yüzde 80'inden fazlasının mafya kurbanı olduğunu tahmin ediyor.

Aktivistler de sektördeki yasal belirsizliğin insan ticareti mağduru kadınlara olan talebi körüklediğini söylüyor.

Cinsel sömürüyü önlemek ve ortadan kaldırmak için kampanya yürüten bir dernek olan APRAMP, "Fuhuş, kadınların cinsel özgürlüğünün bir ifadesi değildir. Neredeyse her zaman şiddetle, marjinalleşmeyle, ekonomik zorluklarla ve cinsiyetçi, ataerkil bir kültürle bağlantılıdır" dedi. 

Sosyalist Parti’nin (PSOE) bu önerisi, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve cinsel rıza gibi konuların İspanyol kamuoyundaki tartışmaların merkezinde yer aldığı bir zamanda geliyor.

GÜNDE 7-8 MİLYON EURO ÜRETİYOR

Seks endüstrisini araştıran İspanyol bir gazeteci olan César Jara, İspanya'da fuhuş ticaretinin günde 7-8 milyon euro ürettiğini söylüyor.

YOKSULLUĞUN KADINLAŞMASININ EN ACIMASIZ YÖNLERİNDEN BİRİ

2019'da, PSOE seçim beyannamesinde daha fazla kadın seçmen çekmek fuhuşu yasadışı ilan etme sözü yayınlamıştı.

Manifestoda fahişelik, "yoksulluğun kadınlaşmasının en acımasız yönlerinden biri ve kadına yönelik şiddetin en kötü biçimlerinden biri" olarak nitelendirildi.

Ancak seçimin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen henüz bir yasa tasarısı masaya yatırılmadı.

İspanyol basını, PSOE'nin bir yasa tasarısını meclise sunmadan önce sol görüşlü Podemos koalisyon ortaklarıyla bir taslak üzerinde anlaşmaya ihtiyacı olduğunu, dolayısıyla daha kat edilmesi gereken uzun bir yol olduğunu bildirdi.

PSOE eşitlik sekreteri Carmen Calvo, "çok daha zor olan başka yasaları geçtik, bu yüzden bunu yapacağız" dedi, ancak feministlerin yoluna sık sık yerleştirilen "saçma tuzaklar" konusunda uyardı.