İspanya’da 200 bini aşkın çocuk din adamlarının cinsel saldırılarının mağduru

Katolik Kilisesi'ndeki pedofili suçlarına ilişkin bağımsız bir araştırma komisyonu tarafından yayınlanan bir tahmine göre, İspanya'da 200 binden fazla çocuk din adamlarının cinsel saldırılarına maruz kalmış olabilir.

Raporda kesin rakamlar verilmemekle birlikte, komisyon tarafından yaptırılan ve 8 binden fazla kişinin katıldığı bir ankete göre İspanya'nın yetişkin nüfusunun yüzde 0.6'sı (yaklaşık 39 milyon kişi) küçükken din adamları tarafından cinsel saldırıya uğradığını söyledi. Biraz daha az sayıda İspanyol (yüzde 0.53) ise küçükken dini kurumlarda çalışan ama meslekten olmayan kişiler tarafından cinsel saldırıya uğradığını belirtti.

Bu tahminler, İspanya'da Katolik Kilisesi'ndeki pedofili suçlarının boyutunu değerlendiren ilk bağımsız komisyonun çalışmalarını takiben Ombudsman Ángel Gabilondo tarafından Cuma günü İspanya Milletvekilleri Kongresi'ne sunulan bir raporda yer aldı.

Rapor, Katolik Kilisesi'nin tutumunu eleştiriyor ve kilise içindeki pedofili vakalarına verdiği tepkinin "yetersiz" olduğunu belirtiyor.

Raporda önerilen tedbirler arasında, mağdurlara tazminat ödenmesi için Devlet tarafından bir fon oluşturulması da yer alıyor. Gabilondo düzenlediği basın toplantısında vakaların ağırlıklı olarak "1970'den günümüze" kadar olan dönemle ilgili olduğunu kaydetti.

Fransa, Almanya, İrlanda ve Amerika Birleşik Devletleri'nin aksine, güçlü bir Katolik geleneğe sahip olan İspanya daha önce bu soruna ilişkin bağımsız bir soruşturma yürütmemişti.

İspanyol milletvekilleri Mart 2022'de İspanyol Kilisesi bünyesinde "savunmasız çocuklara karşı işlenen korkunç kişisel eylemlere ışık tutacak" uzmanlardan oluşan bir komisyon kurulmasına karar vererek bu durumu düzeltmek istemişti.

Vekiller, bu komisyonun liderliğini Ombudsman'a vererek, komisyona cinsel şiddet vakalarında "sorumluluğu" belirleme, mağdurlara "tazminat" sağlama ve yeni vakaları önleme görevi verdiler. Komisyon çalışmalarını yürütmek için hukuk uzmanları ve mağdurlara yardım uzmanlarının yanı sıra mağdurların kendi ifadelerine de başvurdu.

Raporun sunulmasından kısa bir süre önce Katolik Kilisesi Piskoposlar Konferansı önümüzdeki pazartesi günü olağanüstü bir genel kurul toplantısı düzenleyeceğini ve bu toplantıda piskoposların raporu tartışacağını duyurdu.

Yıllardır derinlemesine bir soruşturmayı reddeden Kilise, komisyonun çalışmalarına katılmak istemedi. Ancak mart ayında komisyona piskoposluklar tarafından toplanan pedokriminal vakalarla ilgili bilgi vermeyi kabul etti.

2018 yılında kendi veri tabanını oluşturan İspanyol El País’e göre ilk vakalar 1927 yılına dayanıyor. Gazete, ayrıca reşit olmayanlara cinsel tacizde bulunmakla suçlanan 1.036 din adamını listelemişti.

El País cuma günü yayınladığı bir haberde "Uzmanlara göre bu buzdağının sadece görünen kısmı" diye yazdı. Komisyonun raporu da gazeteyi haklı çıkarıyor.

Diğer ülkelerle bir kıyaslama yapılırsa örneğin bağımsız bir komisyon Fransa'da 1950'den bu yana 216 bin çocuğun cinsel saldırı mağduru olduğunu tespit etti.

Almanya'da yapılan bir araştırmada 1946-2014 yılları arasında 3 bin 677 vaka sayıldı.

İrlanda'da ise 14 bin 500'den fazla kişi hükümet tarafından kurulan bir mekanizma aracılığıyla maddi tazminat aldı.