İspanya da göçmen çocukları ailelerinden ayırmış

ABD’nin Güney Amerika ülkelerinden göçmen olarak gelen aileleri çocuklarından ayırması politikasının farklı bir şekli de İspanya’da uygulandı. Kanarya bölgesine gelen mültecilerden bir bölümünün çocuklarından ayrıldığı ortaya çıktı.

İspanya’nın Kanarya bölgesine 2020 yılı başından bu yana yaklaşık 12000 bin göçmen geldi. Ekim ayında bu sayının 5000 dolayında olduğu belirtiliyor. Gelenler arasında erkekler ve kadınlar sadece bulunmuyor. Çocuklar da yer alıyor. Fas ve Sahra Altı Afrika’dan gelen ailelerden 12’sinin çocuklarından ayrıldığı ortaya çıktı.

Yetkililer çocukları ailelerinden aldıktan sonra DNA testleri yaptıktan sonra ebeveynlikleri onaylanınca çocukları ailelerine teslim ediyor.

Yetkililer buna gerekçe olarak çocukların aileleri ile yolculuk yapmamış olmasını, ya da farklı durumların olabileceği ihtimali ile yaptıklarını gösteriyor.

Bölgedeki Kızılhaç avukatı Raul Baez ise “Çocuklar aileleri ile yolculuk yapmıyordu. Kullanılmaları ihtimaline karşı tedbir alınmak zorundaydı. Ancak biz daha az saldırgan, acısız, ucuz ve çocuklar için travmatik olmayan yöntemlerin uygulanması gerektiği görüşündeyiz” dedi.

Kızılhaç bölgede iki merkez açarak, çocuklu aileleri ağırlıyor ve çocuklar ile ebeveynleri arasındaki bağlantıyı gözlemleyerek akraba olup olmadıklarını tespit etmeyi hedefliyor.