İspanya’da Pedro Sánchez’den radikal sol ile koalisyon hükümeti

İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, radikal sol Sumar partisi ile koalisyon hükümetini kurarken, yeni hükümette bakanlarının çoğunu yeniden atadı.

Özellikle Katalan bağımsızlıkçıların desteğiyle perşembe günü Parlamento tarafından yeniden hükümetin başına getirilen sosyalist lider Pedro Sanchez, 22 bakanlıktan oluşan sıkı bir hükümet kurdu.

Sánchez'in hükümetinde yer alan 22 bakanın on ikisi kadınlardan oluşurken, beşi radikal sol platform Sumar'ın saflarından geliyor.

Çalışma Bakanı olarak yeniden atanan Komünist Yolanda Díaz, Pedro Sánchez'in hükümet anlaşmasını imzalayan isimler arasında bulunuyor.

Diğer önemli isimler arasında Dışişleri Bakanı José Manuel Albares, Ekolojik Geçiş Bakanı Teresa Ribera, Savunma Bakanı Margarita Robles ve İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska yer alıyor.

Sosyalist Ekonomi Bakanı ve eski Başkan Yardımcısı Nadia Calviño, aralık ayında Avrupa Yatırım Bankası (EIB) Başkanı olarak seçilebileceği ihtimali nedeniyle koltuğunu korudu.

Sanchez’in sağ kolu olarak değerlendirilen Başkanlık Bakanı Félix Bolaños ise genişletilmiş bir "süper bakanlık" devraldı. Adalet Bakanlığı görevi de Bolanos’un yetkisine girdi. Bolanos, son haftalarda Katalan bağımsızlıkçılarla müzakerelere yoğun katılım göstermişti.

Dikkat çeken bir detay, Sánchez'in şimdiye kadar birlikte hükümet ettiği radikal sol grup Podemos'tan hiçbir bakanın yer almaması oldu. Podemos, Sumar'ın sadece bir bileşeni olurken, özerkliğini koruma çabası içinde. Yeni hükümetin, Katalan bağımsızlıkçılara af çıkarma kararı gibi zorlu konularla başa çıkması bekleniyor. Katalanlar, af yasası çıkarılması ile Sanchez’in yeniden hükümetin başına geçmesine onay vermişti.