İspanya hükümeti Barcelona’da toplandı: Çatışmalar yaşandı

İspanya hükümetinin kabine toplantısını Katalanların başkenti Barcelona’da yapmasına karşı düzenlenen protesto gösterilerinde en az 60 kişinin yaralandığı bildirildi.

Geçtiğimiz yıl Ekim ayında düzenlenen bağımsızlık referandumu sonrasında Katalonya’nın tüm özerk kurumları İspanya tarafından tasfiye edilmişti.

Merkezi hükümet, daha sonra feshettiği Katalonya Bölge Parlamentosu seçimlerini 21 Aralık 2017’de düzenlemiş, ancak yeniden bağımsızlık yanlıları çoğunluğu yakalamıştı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in Katalanlarla ‘gerginliği düşürmek’ adına yaptığı savunulan kabine toplantısı, Katalonya’da provokasyon olarak yorumlandı.

MADRİD HÜKÜMETİNİN PROVOKASYONUNA KARŞI GÖSTERİLER

İspanya ile kalınması yanlılarının tüm baskılara rağmen azınlıkta kaldığı geçtiğimiz yılki bölgesel seçimlerin yıldönümünde Madrid hükümetinden bir provokasyon girişimi geldi. Sosyalist Parti (PSOE) hükümeti, kabine toplantısını Katalonya’nın başkenti Barselona’da düzenledi.

Madrid hükümetinin bu provokasyon girişimine karşı Barselona’da bir araya gelen Katalanların düzenlediği protesto gösterilerine polis sert müdahale etti.

Katalonya Ulusal Asamblesi (ANC) gibi çok sayıda etkili sivil toplum kuruluşunun yaptığı çağrıyla düzenlenen gösterilerde, 35’i polis 62 kişi yaralandı.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, olaylarda 13 Katalan gösterici de gözaltına alındı.

Katalonya’da çoğu üst düzey yönetici olmak üzere 18 siyasetçi ve aktivist, İspanya’nın yasağına rağmen geçtiğimiz yılki referandumu düzenledikleri gerekçesiyle ‘isyan’ suçlamasıyla yargılanıyor.