İspanya hükümetinden yoksullar için asgari hayat geliri

İspanya’da sol koalisyon hükümeti, en yoksul kesim için asgari hayat geliri hayata geçirecek.

Hükümetin bu hafta içerisinde en yoksul kesimler için “asgari hayat geliri” planını onaylaması bekleniyor.

Yeni plan Bakanlar Kurulu’ndan ya bu Salı ya da en geç Cuma gününe kadar geçecek.

Asgari hayat geliri için yılda 3 milyar euro ayrılacak. Ücret düzeyi ve çocuk sayısı bu gelirin aktarılmasında hesaba katılacak.

Sol koalisyon hükümeti Covid-19 krizinden önce de asgari hayat geliri üzerine çalışıyordu. Salgın, düzenlemenin hayata geçirilmesini hızlandırdı.

Toplumun en kırılganlarına yönelik bu hayati gelir, artık kalıcı olacak. Mevcut durumda bölgelerin yaptığı yardımlar yeterli görülmüyor.

İnsani yardım kuruluşu Foessa vakfının teknik müdürü Faul Flores, “Bölgelerin verdiklerine bakıldığında, aşırı yoksulluk çeken kişilerin sadece üçte birine yardım ettiği görülüyordu” dedi.

İspanya’da bir kişinin ayda 370 euro ile, iki çocuklu ailenin de 740 euronun altında geçinmesi aşırı yoksulluk olarak ifade ediliyor. Flores, “Asgari hayat geliri bu yardımın daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayacak” dedi.

Hükümet, hayat gelirinden 850 bin ailenin, diğer bir ifadeyle 2,3 milyon kişinin yararlanabileceğini hesap ediyor. Maddi yardım 462 eurodan, bin euronun biraz üzerine kadar çıkabilecek.

Flores, yardımların bölgelerin ekonomik gerçekliğine göre uyarlanması gerektiğine dikkat çekerken, “Her yerde aynı değil. Estremadure’da 450 euro almak ile Barselona ve banliyölerinde 450 euro almak aynı şey değil” diye belirtti.

İspanya hükümeti sağlık krizi ardından şiddetli bir ekonomik ve sosyal kriz bekliyor. Bu asgari hayat geliri en kırılganlar açısından şokun etkisini azaltabilir.