İspanya: Katalonya referandumunu ‘asla’ kabul etmeyeceğiz!

İspanya’da sosyalist iktidar, Katalonya’da kendi kaderini tayin hakkı referandumunu asla kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Başbakan Pedro Sanchez parlamentoda yaptığı konuşmada “Asla kendi kaderini tayin hakkı referandumu olmayacak” dedi. Sanchez, başında olduğu Sosyalist Parti’nin “asla bu tip bir sapmayı kabul etmeyeceğini” sözlerine ekledi.

Kendi kaderini tayin hakkı üzerine bir referandum organize edilebilmesi için parlamentoda beşte üç çoğunluğu sağlamak ve Anayasa’nın 2’nci maddesinin düzenlemek gerektiğini söyleyen Sanchez, “Ve sonra da İspanyol kadın ve erkeklerin bir referandum ile bu düzenlemeyi onaylaması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Mevcut durumda Anayasa’da böyle bir reform imkansız görünüyor. Zira parlamentodaki üç büyük güç, sosyalistler, muhafazakar Halk Partisi ve aşırı sağcı Vox’tan oluşuyor. Her üçü de Katalonya bağımsızlığına karşı.

Sanchez’in bu açıklaması Katalonya Bölgesi Başkanı Pere Aragones ile yaptığı resmi görüşmeden bir gün sonrasına denk geldi.

Aragones, görüşme ardından yaptığı açıklamada Madrid ile Katalan bağımsızlıkçılar arasında Katalonya krizine çözüm bulmaya yönelik diyalogun Eylül ayının üçüncü haftasında yeniden başlayacağını bildirdi.

Katalan bağımsızlıkçılar, 7,8 milyon nüfuslu zengin bölgelerinde kendi kaderini tayin hakkı üzerine referandumu temel talep olarak savunuyor.

Ekim 2017’de Carles Puigdemont hükümeti bağımsızlık referandumu organize etmiş ve birkaç hafta sonra da tek taraflı bağımsızlık ilan etmişti. Merkezi hükümet de yanıt olarak Katalonya hükümetini görevden almış ve bölgeye el koymuştu. Çok sayıda bağımsızlı yanlısı yönetici de hapse atılmıştı.

Pedro Sanchez hükümeti geçen hafta “uzlaşı” adına 9 ila 13 yıl hapse mahkum edilen dokuz bağımsızlıkçı yönetici hakkında af çıkarmıştı.