İsrail 24 saatte 450 ‘hedefi’ bombaladı, BM kurumları acil insani ateşkes istedi

İsrail ordusu son 24 saat içerisinde Gazze Şeridi’nde 450 ‘hedefe’ saldırı düzenlediklerini açıkladı. BM’ye bağlı 18 kurum, “artık yeter” diyerek acil insani ateşkes çağrısında bulundu.

İsrail ordusu (IDF) Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, "IDF güçleri son 24 saat içinde Hamas'a ait bir karakolu kontrol altına aldı, 450 hava hedefini vurdu ve Shin Bet'in işbirliğiyle terör örgütünün komutanlarını ortadan kaldırdı" dedi.

Açıklamada öldürülenler arasında Hamas’ıın “özel güvenlik şefi" Cemal Musa'nın da bulunduğu belirtildi.

HAMAS: GECE SALDIRILARINDA EN AZ 200 KİŞİ ÖLDÜ

Gazze'deki Hamas Sağlık Bakanlığı İsrail'in gece boyunca Gazze Şeridi'ne yönelik yoğun bombardımanında en az 200 kişinin öldüğünü duyurdu.

Bakanlık medyaya gönderdiği mesajda "Gece yaşanan katliamlarda 200'den fazla kişi şehit oldu" dedi ve bu rakamın sadece Gazze Şehri ile Gazze Şeridi'nin kuzey kesimini kapsadığını belirtti. 

‘GAZZE’NİN KUZEYİNİ TERK EDİN’ ÇAĞRISI

İsrail ordu sözcüsü Jonathan Conricus Pazartesi günü yaptığı açıklamada sivillere Hamas'a karşı çatışmaların yoğunlaştığı kuzey Gazze'yi terk etmeleri çağrısında bulunarak şunları söyledi: "Yapabileceklerimiz konusunda daha az sınırlanmış olacağız".

Conricus, "Böylece Gazze Şeridi'nin tamamını Hamas'tan temizlemek olan nihai hedefimize ulaşana kadar Hamas'ı kale kale, tabur tabur söküp atabileceğiz” diye ekledi.

KUDÜS’TE BIÇAKLI SALDIRI

İsrail polisinin pazartesi sabahı yaptığı açıklamaya göre, Doğu Kudüs'te meydana gelen bıçaklı saldırıda bir İsrail askeri ağır yaralandı. Saldırgan ise öldürüldü.

BM KURUMLARI: ARTIK YETER

BM'nin başlıca kuruluşlarının başkanları pazar günü nadiren yaptıkları ortak bir açıklamayla Gazze'de sivil ölümleri karşısında duydukları öfkeyi dile getirerek İsrail ile Hamas arasındaki savaşta "derhal insani ateşkes" çağrısında bulundular.

BM kuruluşlarının başkanları, "Neredeyse bir aydır dünya, İsrail ve İşgal Altındaki Filistin Toprakları'nda ortaya çıkan durumu, kaybedilen ve harap olan hayatların (artan) sayısı karşısında şok ve dehşetle izliyor" diye yazdı.

Aralarında UNICEF, Dünya Gıda Programı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün de bulunduğu 18 kuruluşun başkanı, İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'de Hamas’ın İsrail topraklarında düzenlediği bir saldırıyla başlayan savaşta ölü sayısının artmasından üzüntü duyduklarını ifade etti.

Hamas hükümetinin pazar günü verdiği son genel bilançoya göre, savaşın başlamasından bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik aralıksız bombardımanında yarısı çocuk olmak üzere 9 bin 770 kişi hayatını kaybetti. İsrailli yetkililere göre, İsrail'de çoğu 7 Ekim'de öldürülen siviller olmak üzere 1.400'den fazla kişi hayatını kaybetti.

BM kuruluşları Gazze'de "bütün bir nüfus kuşatılmış ve saldırıya uğramış, hayatta kalmak için gerekli temel ihtiyaçlara erişimi engellenmiş ve evleri, sığınakları, hastaneleri ve ibadet yerleri bombalanmıştır. Bu kabul edilemez" dedi.

BM kuruluşlarının başkanları ayrıca Hamas'a 7 Ekim'de Gazze Şeridi'nde kaçırılan ve alıkonulan 240'tan fazla rehineyi serbest bırakması çağrısında bulundu ve tarafları uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerine saygı göstermeye davet etti. Açıklamada halka yardım için Gazze'ye daha fazla gıda, su, ilaç ve yakıt girmesine izin verilmesi gerektiği ifade edildi.

18 kuruluşun başkanları "Acil bir insani ateşkese ihtiyacımız var. Otuz gün oldu. Artık yeter. Bu artık sona ermeli" çağrısında bulundu.