İsrail: İran ile nükleer anlaşma bizi bağlamaz

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Viyana’da İran ile yapılan nükleer müzakerelerde bir anlaşmaya varılmasının kendilerini bağlamayacağını belirtti.

Parlamentonun dış ilişkiler ve savunma komisyonunda konuşan Naftali Bennett, küresel güçlerin İran ile yapacağı bir anlaşmanın kendilerini frenlemeyeceğini söyledi.

Bennett, “İran, tüm sınırlarımıza vekillerini gönderen bir ahtapot gibi" diyerek, "Savunmadan saldırıya geçtik" vurgusunda bulundu.

İsrail Başbakanı, “İsrail müzakerelerde hiçbir şekilde yer almıyor ve herhangi bir anlaşmaya uymak zorunda değil” diyerek, ülkesinin “sınırsız eylem özgürlüğünü” kullanmaya devam edeceği tehdidinde bulundu.

İsrail devletinin ulusal güvenlik alanındaki durumunun “iyileştiğini” dile getiren Bennett, yüzde 7 dolayındaki ekonomik büyüme sayesinde güvenlik ve savunma sistemini güçlendireceklerini söyledi.

Bu açıklamadan önce İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, Viyana’da süren nükleer müzakerelerde “iyi ilerleme” kaydedildiğini belirtti. Sözcü, “Tartışılan dört konuda iyi ilerleme kaydedildi: yaptırımların kaldırılması, nükleer sorun, denetleme ve güvencelerin alınması” diye ekledi.

Nükleer konuda “tartışılacak başka önemli sorunların” olduğunu ifade eden Hatibzade, “Ama birçok noktada sonuçlar elde ettik ve diğer tarafların da niyeti varsa daha da ilerleyeceğiz” şeklinde konuştu.

ABD, nükleer anlaşmadan 2018 yılında tek taraflı olarak çekildiği için Viyana’da yürütülen görüşmelere dolaylı olarak katılıyor.

2015’te Viyana’da yapılan nükleer anlaşmanın bir tarafından İran, diğer tarafında Rusya, Çin, Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya var.