'İsrail Batı Şeria'yı ilhak etmeye hazırlanıyor' iddiası

Fransız gazeteci Stéphane Amar, son kitabında İsrail’in gizlice Batı Şeria’yı ilhak etmeye hazırlandığını iddia etti.

Fransa’da yayınlanan “Le grand secret d'Israël: Pourquoi il n'y aura pas d'Etat palestinien” (İsrail’in büyük sırrı: Neden bir Filistin devleti olmayacak) kitabının yazarı Stéphane Amar’a göre İsrail resmi olarak, bir Filistin devletinin kurulmasına hazır olduğunu söylüyor ama kulislerde Batı Şeria’yı ilhak etmeye hazırlanıyor.

Gazeteci, diplomatik umutların siyasi ve bölgesel realiteyle karşı karşıya geldiğini belirtirken, giderek artan İsrail kolonilerine dikkat çekiyor.

İsviçre Radyo Televizyon Kuruluşu RTS’deki Geopolitis programına katılan Stephan Amar, demografik olarak İsrail’in kazanmakta olduğunu ifade ederek, “Son derece yüksek doğum oranları, İsrail’in Batı Şeria’yı ilhak etmesini, deniz ile Ürdün arasında tek bir devlet yapmasını sağlayacak” dedi.

Kudüs’e yerleşen ve bir çok Fransızca dilli medya ile çalışan 35 yaşındaki Amar, şunları ifade etti: “2003 yılında Kudüs’e vardığımda, yeşil hattın öteki tarafı olan Batı Şeria ve Gazze’de yaklaşık 400 bin İsrailli yaşıyordu. Bugün sadece Batı Şeria’da sayıları 650 bine ulaştı. Bu da İsrail nüfusunun yüzde 10’unu temsil ediyor.”

Bu koşullarda bir Filistin devleti kurulmasının zorlu hale geldiğini düşünen Amar, “Koloniler tesadüfi olarak yerleştirilmediler, Filistin topraklarının devamlılığını kesmek amacıyla stratejik eksenlere kuruldular. Koloniler geliştikçe, toprak paylaşımı da karmaşık, hatta imkansız hale geliyor” şeklinde konuştu.

Diğer bir altüst oluşun ABD’nin başına Donald Trump’ın gelmesi olduğunu söyleyen Amar, Trump’ın kısa bir süre önce iki devletli çözümden yana olduğunu söylediğini ancak açık bir şekilde İsrail’in tarafını tuttuğunu hatırlattı. Bununla birlikte ABD, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanırken, Filistinlilere insani yardımları da kesti.

Bir Filistin devleti önündeki son engeli ise Filistinliler arasındaki bölünme olduğunu dile getiren Amar, “Bir yanda Hamas’ın olduğu Gazze, diğer yanda Filistin Kurtuluş Örgütü’nün elindeki Batı Şeria var” diye belrtti.

Amar’a göre, burada sözkonusu olan siyasi bir bölünmeden de öte, birbiriyle çatışan iki dünya görüşü.

Yine gazeteciye göre Filistin topraklarında her ne kadar milliyetçilik güçlü olarak kalmaya devam etse de, Filistin davasında ciddi bir kırılma yaşanıyor. Amar, Filistinlilerin de artık kolonileşmenin çok ileriye gittiği ve asla bir Filistin devleti olmayacağını anladığını iddia ediyor.