İsrail’de hükümet krizi: Gantz hükümet kurmakla görevlendirildi

İsrail’de hükümet kurmayı başaramayan Başbakan Netanyahu’nun yerine en güçlü rakibi Benny Gantz’ın koalisyon kurma görevini devralacağı bildirildi.

17 Eylül’de yapılan erken seçimlerden sonra hükümeti kurma görevi verilen Benyamin Netanyahu, koalisyon görüşmelerinin başarısız olması üzerine görevi iade etti. 130 sandalyeli İsrail Parlamentosu’nda (Knesset) 55 sandalyesi bulunan Likud’un lideri Netanyahu’nun yerine liberal-sağcı siyasetçi Benny Gantz’a hükümeti kurma görevi verilecek.

Konuya ilişkin açıklama yapan Netanyahu, Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin’e hükümeti kurma görevini iade ettiğini duyurdu. Facebook hesabından bir video yayınlayan Netanyahu, geniş bir ulusal birlik hükümeti kurmak için çaba sarf ettiğini de kaydetti.

Netanyahu’nun yerine Mavi-Beyaz adlı partinin lideri Benny Gantz’a hükümet kurma görevi verilmesi beklenirken, partinin Knesset’te 54 sandalyesi bulunuyor. Cumhurbaşkanı Rivlin, Gantz’a hükümet kurma görevi vermek istediğini ve bu konuda parlamentodaki diğer partilerin liderleriyle görüşeceğini dile getirdi.

17 Eylül’deki seçimlerde İsrailli Araplar 13, radikal Ortodoks Sefarad Yahudilerin partisi Shass ise 9 sandalye kazanmıştı. Gantz da hükümeti kuramazsa, Nisan ayındaki seçimlerden sonra geçtiğimiz ay yapılan erken seçimlerden sonra İsrail’de yeniden sandığa gidilmesi gerekecek.