İsrail’den Suriye’ye 18 hava saldırısı: 23 ölü

Suriye’nin doğusunda İsrail hava kuvvetleri tarafından düzenlenen saldırılarda Suriye ordusu ve ittifak güçlerden 21 kişi ile 2 sivil öldü.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yapılan açıklamaya göre, İsrail hava kuvvetleri gece saatlerinde 18 hava saldırısı düzenledi.  Doğudaki Dêrazor’dan Suriye-Irak sınırındaki Bukemal çölüne uzanan bölgede düzenlenen saldırılarda 16'sı Suriyeli olmayan toplam 21 silahlı kişi ile 2 sivil öldü. Bir önceki bilançoda  5 Suriye askeri ile İran Devrim Muhafızları, Lübnan Hizbullahı ve Fatımiler Tugayı üyesi 11 kişinin öldüğü belirtilmişti. 

Resmi haber ajansı Sana, İsrail kuvvetlerinin gece saatlerinde saldırı düzenlediğini belirtirken, detay vermedi. 

Saldırının saat 01.10 sıralarında gerçekleştiği bildirildi.

Son bir hafta içerisinde İsrail ikinci kezdir Suriye’de saldırı düzenliyor. 7 Ocak günü Suriye’nin güneyi ve Şam’ın güneyini hedef alan saldırılarda, İran yanlısı 3 milis üyesi ölmüştü.

İsrail ordusu tarafından geçen yılın sonunda yayınlanan yıllık rapora göre 2020 yılında da Suriye’de 50 dolayında noktaya saldırı düzenlendi.

Suriye iç savaşının başladığı 2011’den bu yana İsrail tarafından yüzlerce hava saldırısı gerçekleşti. Bu saldırılarda hükümet güçleri, İran ile ittifak halindeki gruplar ve Lübnan Hizbullahı hedef alındı.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Kasım ayında yaptığı bir açıklamada bu hava saldırılarının İsrail’in “açık bir politikası” olduğunu belirtmişti.

İsrail devleti özellikle İran güçlerinin bölgedeki varlığını tehdit olarak görüyor.